Co-co-co-copak to děláš,

14. 11. 2012 2:23
Rubrika: osobnosti

po-po-po-potvůrko po-po-po-podivná?


Astrid Lidgrenová,švédská spisovatelka, autorka dětské literatury, se narodila 14.listopadu 1907 jako dcera farmáře Samuela Augusta Ericssona. Dětství a mládí prožila ve Vimmerby na jihu Švédska v kraji Smaaland. Pracovala zprvu v redakci regionálních novin. V devatenácti letech odešla do Stockholmu. Zde absolvovala školu pro sekretářky a dostala práci v advokátní kanceláři. Otěhotněla s ženatým kolegou, svého syna Larse dala ze sociálních důvodů do pěstounské péče. V dubnu 1931 se provdala za Sture Lindgrena, s nímž měla dceru Karin. Mohla k sobě vzít zpět svého prvorozeného Larse. Svým dvěma dětem vyprávěla jim vymyšlené pohádky, které si postupně zapisovalaa tak se z ní stala spisovatelka.

V roce 1958 jí byla udělena Medaile H. Ch. Andersena, v roce 1967 byla založena Cena Astrid Lindgrenové. Zemřela 28. ledna 2002. Od její smrti je každoročně udělována cena za dětskou literaturu "Na paměť Astrid Lindgrenové".

Dílo Astrid Lindgrenové:

Ve svých knihách se Astrid věnovala různým tématům dětského světa, konfliktu mezi dobrem a zlem, zbabělostí a statečností, a to z pozice dnešního dítěte. Napsala řadu divadelních a filmových scénářů. Podle jejích knih bylo natočeno přes čtyřicet filmů. Kromě knih pro děti psala Astrid Lindgrenová i romány, povídky, divadelní hry, scénáře a vydala několik zpěvníků.

Pipi Dlouhá Punčocha - 1945, světově proslulé dílo , které bylo zfilmované. Hrdinka knihy zaznamenává svět dospělých ze svého dětského pohledu.
Pokračování příběhů této originální dívky:
Pipi se nalodí – 1946
Pipi Dlouhá Punčocha v Tichomoří - 1948
Děti z Bullerbynu - 1947 
Madynka - 1960
My z ostrova Saltkrákan – 1964
Příběhy o Kalle Blomkvistovi - 1946 až 1953, detektivní příběhy isnpirované její prací jako stenografky pro profesora kriminalistiky Harry Södermana
Emil Neplecha - 1963 až 1970, crazy komedie
Skřítek Nils Karlsson - 1949, dobrodružný pohádkový příběh
Bratři Lví srdce - 1973, kniha přibližuje pojem smrti
Ronja, dcera loupežníka - 1981, loupežnický román zachycuje generační problémy
Karkulín ze střechy - 1955 až 1968, proslulá trilogie o malém tlouštíkovi s vrtulkou na zádech a obdařeném všemožnými zlozvyky dětí i dospělých.

Zdroj:

http://www.spisovatele.cz/astrid-lindgrenova#cv

http://cs.wikipedia.org/wiki/Astrid_Lindgrenov%C3%A1
http://www.kinoteka.cz/online-shlednuti/ronja-dcera-loupeznika-ronja-rovardotter/


Ronja
se narodila za jedné velice bouřlivé noci loupežnickému vůdci Mattisovi. Za té bouřky hrom uhodí do Mattisova hradu a rozlomí ho napůl. Po letech se v druhé půlce hradu usadí nepřátelská banda loupežníků s vůdcem Borkou. Tomu se tu stejnou noc jako Mattisovi narodil syn Birk. Birk se seznámí s Ronjou a stávají se z nich nejlepší přátelé. Sváry mezi oběma tlupami ale pokračují, a tak se děti rozhodnou, že utečou. Mattis řekne, že Ronja už není jeho dcera a uzavře se do sebe. Birk s Ronjou žijí v jeskyni v lese, dokud nepřijde zima. Pak se objeví Mattis a požádá ji o odpuštění. Oba dva se vrátí domů. Obě loupežnické bandy se spojí a uspořádají hon na vojáky, kteří je v lese ohrožují. Nakonec se rozhodnou, že se spojí napořád a Mattis s Borkou svedou souboj o vůdcovství… A kdo vyhraje? Nechte se překvapit…

Díky, milá Astrid...

Zobrazeno 1500×

Komentáře

Krasnazena

O Astrid vyšla krásná životopisná kniha v Albatrosu: Strömstedt, Margarita Astrid Lindgren. Zaujalo mě v ní, jak krásný vztah měl tatínek Astrid k mamince a jak se nestaděl dávat to najevo.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka