Kněz a hokejista

9. 11. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Oddanost ideálům sportovního fair play a hluboká víra dokázala prostřednictvím sebekázně a týmové práce na ledě zázraky.


David Bauer se narodil 2.11.1924 ve Waterloo, v kanadském Ontario. Vyrůstal v rodině, která byla sportovně orientovaná. Jeho bratr Bobby vstoupil na cestu sportovní kariéry v Bruins Boston. David by se také stal prvotřídním sportovcem a pravděpodobně by měl úspěšnou profesionální kariéru. V 16 letech odmítl přípravu na farmě klubu Bruins Boston a začal studovat College St´Michael a později na univerzitě v Torontu. Jako student se angažoval pro tým Oshawa Generals, s nímž v roce 1944 vyhrál pohár Memorial. V tomto okamžiku svého života se David rozhodl stát knězem řádu sv. Basila.

Po svém vysvěcení v roce 1953, se David Bauer vrátil do College St´ Marc jako učitel a trenér juniorského týmu.Vedl školu do soutěže o pohár Memorialu v roce 1961 a vychoval mnoho hráčů, kteří později zazáříli v národním týmu. Po týmové výhře poháru odešel na College St´ Marc na Univerzitě v Britské Kolumbii. Během této doby začal vážně přemýšlet o sestavení národního týmu nejlepších amatérských hokejových hráčů z celé Kanady. Představil svůj nápad na výročním zasedání kanadské amatérské hokejové asociace v roce 1962, která jej přijlat. V základním kádru se opřel o studenty Univerzity Britské Kolumbie, z nichž někteří ho znali již z College St´ Michael.

První test národního týmu přišel v roce 1964 na zimní olympiádě v Innsbrucku. Bauerův vliv byl na této olmypiádě evidentní. Kanaďané soutěžili se sportovní vášní. Jejich tým (s kompaktním herním projevem) skončil se stejným počtem bodů jako třetí Československo a druhé Švédsko, rozhodující bylo pouze brankový rozdíl. V týmu byly budoucí hvězdy NHL včetně Briana Conachera, Rode Seilinga a Marshalla Johnstona.

Jedna příhoda ukazuje kvalitu charakteru kanadského kouče. Během emočně vypjaté hry proti Švédsku, jeden z protihráčů dal kanadskému hokejistovi cross-check, zlomil hůl a hodil její rukojeť na lavičku, kde stál kouč - otec Bauer. Rozzuření kanadští hráči se chystali skočit přes lavičku na led a pustit se do rvačky, ale zastavili se na jediný ostrý příkaz svého trenéra. Druhý den pozval Bauer tohoto švédského hráče, aby sledoval hokejový zápas na střídačce spolu s ním. Na konci olympiády byl kanadský trenér oceněn zlatou medaili za příkladné vedení týmu.

V 1968 na olympiádě v Grenoblu pomáhal Bauer s přípravou týmu trenéru Jackie McLeodovi a tým získal bronzovou medaili. Přestože měli mezi sebou pozdější hvězdy NHL (Gerry Pinder, Billy Macmillan a Wayne Stephenson), Kanada byla poražena sovětskou sbornou a týmem Československa, kteří poslali na olympiádu své nejlepší hráče (amatérské jen teoreticky).

V letech 1969 až 1979 se Kanada neúčastnila mezinárodního hokeje, protože bylo zakázáno angažovat nejlepší hráče NHL (hokejové profesionály). P. David Bauer pomáhal svými hokejovými znalostmi slabším národům. Vyhýbal se v této době programu národního týmu, protože se stavěl proti účasti profesionálů na olympijských hrách. Cestoval například dvakrát ročně do Japonska po dobu šesti týdnů tréninku a výuky. Jeho hokejová odbornost a důraz na osobní růst prostřednictvím sportu byly rychle přijaty v disciplinované japonské kultuře. V roce 1973 odešel na rok do Rakouska na žádost rakouského hokejové federace, která se obávala, že by jejich národní tým mohl spadnout z "B" skupiny až do "C" . Svým vedením dokázal udržet rakouzské mužstvo na páté příčce skupiny "B" mistrovství světa, která jim umožnila udržet své místo v této úrovni soutěže.

Na olympijských hrách v Lake Placid v roce 1980 skončila Kanada se zklamáním až šestá.

V roce 1981 byl jmenován Bauer viceprezidentem kanadského hokeje a předsedou olympijského programu Kanady. Pokračoval ve výuce na College St´Marc a s podobným hokejovým tréninikovým programem jako na univerzitě.

Než 9. listopadu 1988 zemřel, bylo otci Davidu Bauerovi přiznáno množství ocenění, které odrážejí jeho význam pro kanadský i světový hokej. Obdržel Kanadský řád (1967), v Calgary je po něm pojmenovaná hokejová aréna, která slouží jako domovská základna národního týmu a jeho jméno nese také stipendium College St´ Michael.

Otec Bauer byl v roce 1989 uveden do hokejové Síně slávy.
Jako daleko důležitější však viděl vstup do síně slávy věčné...
Zdroj:
http://www.legendsofhockey.net/LegendsOfHockey/jsp/LegendsMember.jsp?type=Builder&mem=B198901&list=ByName#photo

 

Zobrazeno 1676×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka