Milovat člověka

11. 11. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

znamená vidět ho tak, jak byl stvořen Bohem. 
(Фёдор Михайлович Достоевский)


Fjodor Michajlovič Dostojevskij se narodil 11. listopadu 1821 v Moskvě. Zprvu navštěvoval soukromou školu, po smrti matky však byl v roce 1837 z existenčních důvodů poslán na vojenskou ženijní školu do Petrohradu. V roce 1844 opustil studium, aby se mohl věnovat psaní. V roce 1846 se připojil ke kroužku sdruženém kolem ruského revolucionáře Michaila Vasiljeviče Petraševského, v němž se scházela ruská inteligence. Tento kroužek byl však odhalen a označen jako protistátní a Dostojevskij byl spolu s dvaceti dalšími "petraševci" odsouzen k trestu smrti. Soud ale nakonec na poslední chvíli verdikt změnil a poslal Dostojevského pouze na nucené práce do omské věznice. Zde prožil 4 roky. V roce 1854 jej poslali na následnou vojenskou službu na Sibiř. Dostojevskij zde tělesně a duševně onemocněl. Projevila se jeho epilepsie a - přestože zprvu byly jeho záchvaty považovány za simulantství - byl v roce 1859 propuštěn.
Po návratu ze Sibiře absolvoval Dostojevskij dva delší pobyty v západní Evropě., střídavě v Německu a ve Francii. V šedesátých letech mu umřela žena i bratr a zaplavily ho dluhy, neboť propadl hazardním hrám. V té době hlásal návrat k patriarchálním základům národního života jako záchraně před důsledky moderních civilizačních procesů.Teprve ke konci života se pak vrací zpět do Ruska. 
Dostojevskij zemřel 9. února 1881 v Petrohradě na plicní krvácení spojené s rozedmou plic a epileptickým záchvatem.

Utrpení a bolest jsou nutností pro každou širokou duši a pro každé hluboké srdce. Opravdu veliké lidi, jak se mi zdá, v životě nezbytně provází veliký smutek. (Dostojevskij)

Dílo:
Jako literát debutoval Dostojevskij v roce 1845 prózou "Chudí lidé", v dalších několika letech pak vycházejí jeho romanticky laděné prózy: "Nětočka Nězvanovová", "Pan Procharčin" a "Bílé noci". Po návratu z vyhnanství se Dostojevského literární projev mění - své zážitky z let vyhnanství Dostojevskij zhutní do autobiografické, dokumentárně podané prózy, nazvané "Zápisky z Mrtvého domu", hluboký psychologický a sociální podtext pak mají i románové prózy "Uražení a ponížení" či "Ves Stěpančikovo". Šedesátá léta 19. století jsou pak v literární tvorbě Fjodora Michajloviče Dostojevského léty vrcholnými. Vznikají Dostojevského nejslavnější románová díla: "Zločin a trest" (1866), "Idiot" (1867), "Běsi" (1871-72).
Na konci 70. let 19. století pak Fjodor Michajlovič Dostojevskij pracuje na románové epopeji „Bratři Karamazovi“ (1879-80). Z publicistické tvorby Dostojevského je ceněn především jeho "Deník spisovatele" (1873).


Zdroj:
http://ld.johanesville.net/dostojevskij
http://cs.wikipedia.org/wiki/Fjodor_Michajlovi%C4%8D_Dostojevskij

 

 

Zobrazeno 1230×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka