Otec Halleyovy komety

8. 11. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Kometa, kráter na Marsu a na Měsíci, výzkumná stanice v Antarktidě. To vše spojuje jedno jméno: Edmund Halley (8. 11. 1656 - 14. 1. 1742). Anglický astronom, geofyzik, matematik, meteorolog a fyzik.


  Když opouštěl Oxford, kde získal titul a byl zvolen členem Royal Society, navštívil ostrov Sv. Helena s úmyslem studovat hvězdy z jižní polokoule. Poté vydal Catalogus Stellarum Australium, který obsahoval detaily o 314 jižních hvězdách. To mu zajistilo srovnávání s Tycho Brahem.

Další expedice pojednávala o pasátech a monzunech, zjistil vztah mezi barometrickým tlakem a nadmořskou výškou a jeho tabulky se staly důležitým přínosem pro nový obor vizualizace informací.

Roku 1690 dokončil plány na potápěčský zvon, roku 1698 byl pověřen, aby pozoroval zemský magnetismus. Výsledky zaznamenal na první mapě, kde se objevily izogony, Halleyovy čáry.

Byl jmenován profesorem geometrie na Oxfordské univerzitě a získal čestný titul doktora práv.

Vyslovil domněnku, že v případě pozorování komet v letech 1456, 1531, 1607 a 1682 šlo o stejné těleso, které se vrátí opět roku 1758. Skutečně se tak stalo a kometa byla pojmenována jako Halleyova.

Stal se britským Královským astronomem, tuto pozici si udržel až do smrti. Byl pochován v kostele sv. Markéty v Lee v jihovýchodním Londýně.

/katulda/

Zobrazeno 1079×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka