Pevnost a stálost

21. 11. 2012 0:00
Rubrika: události

Těmito dvěma substantivy by se dala zkráceně označit celá historie Emauzského kláštera v Praze na Slovanech.


 

Klášter nechal postavit 21. listopadu 1347 král Karel IV. Zasvětil ho Panně Marii, českým patronům sv. Vojtěchu a sv. Prokopu a dalším slovanským patronům - sv. Cyrilu, sv. Metodějovi a sv. Jeronýmovi (pokládán za slovanského světce). Karel IV.  pozval mnichy z Balkánu, kteří směli sloužit římskou liturgii ve staroslověnském jazyce, čímž chtěl král docílit sjednocení řecké a římské církve. To se mu nepodařilo, ale vybudoval v Praze místo, kde se sloužilo ve staroslověnštině.

Název Emauzy dostalo místo díky biblickému čtení během posvěcení kláštera 29. března 1372.

Během husitských válek a vlády Jiřího z Poděbrad si Emauzy zachovávají statut místa vzdělanosti. Po rekatolizaci se klášter přidává k české benediktinské kongregaci. V polovině 17. století přichází do Čech na pozvání císaře Ferdinanda III. početná mezinárodní komunita. Na počátku 20. století klášter přebírá komunita benediktinů z německého Beuronu, ale během 40. let zažívá místo dva silné otřesy. Zpočátku, v roce 1941, klášter zkonfiskují nacisté, a v roce 1945 dochází k devastaci Emauz po spojeneckém náletu. Komunismus nahradil klášter zdravotnickým centrem a mniši se mohli vrátit na Slovany až v roce 1990.

V současnosti tu působí tři benediktinští mniši.

 

Všechny informace z www.emauzy.cz

Zobrazeno 1672×

Komentáře

tina

K tomu bych jenom dodala, že první generace mnichů - chorvatští hlaholáši - přišli z Čokovace od sv. Kosmy a Damiána do Prahy ke sv. Kosmovi a Damiánovi (tehdy farní kostelík, který patřil pod Vyšehradskou kapitulu).
Před 200 lety benediktini téměř nepřežili, benediktinské komunity zmizely ve většině evropských zemí.
Mezi 2 světovými válkami byl z Emauz obnoven benediktinský život v některých státech: Polsko (Lubin), Slovinsko (Maribor) a též opět Čokovac.
http://www.benediktinci.hr/

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka