Tichomořské peklo

13. 11. 2012 10:50
Rubrika: události

Před 70 lety, 13. listopadu 1942 v 01:30 začala První námořní bitva u Guadalcanalu.


Byla součástí bojů o malý tichomořský ostrov, který byl jen jedním z řady nepříliš významných kousků pevniny v jihozápadní části Pacifiku. Důležitost ostrova prudce vzrostla poté, co v červnu 1942 přišlo Japonsko v bitvě u Midway o většinu velkých letadlových lodí, a ve svých plánech na další územní expanzi tak muselo spoléhat na pozemní letectvo. Počátkem léta 1942 proto začali Japonci na Guadalcanalu budovat letiště, jež se mělo stát základnou pro více než stovku stíhaček a bombardérů. Dolet těchto strojů umožňoval krýt plánovanou ofenzivu na Fidži a Novou Kaledonii; ještě podstatnější ale bylo, že se v ohrožení ocitla významná lodní trasa spojující Severní Ameriku s Austrálií a Novým Zélandem.

První bitva u Guadalcanalu -(noc na 13. listopadu) a Druhá námořní bitva u Guadalcanalu (noc na 15. listopadu), byly významným mezníkem námořních bitev druhé světové války v Pacifiku mezi japonským a americkým námořnictvem. Během těchto tří nocí a tří dnů došlo k několika střetům mezi oběma stranami:
- V noci na 13. listopadu došlo ke střetnutí americké Task Group 67.2 nezkušeného kontradmirála Callaghana s japonským svazem viceadmirála Abe, který měl bombardovat Hendersonovo letiště. Za cenu těžkých ztrát se Američanům podařilo bombardování zabránit. V boji nebo na jeho následky byly potopeny torpédoborce Akacuki a Júdači na japonské straně a lehký křižník Atlanta a 4 torpédoborce Cushing, Monssen,Laffey a Barton. Během boje zahynuli američtí admirálové Callaghan (TG 67.2) Scoth (TG 64.2). Velení převzal nižší důstojník a vedl si tak skvěle, že za akci později dostal Medaili cti.

- Během 13. listopadu probíhaly hlavně letecké útoky na japonskou bitevní loď Hiei, která zůstala poškozená severozápadně od ostrova Savo po nočním boji.

- Během noci z 13. na 14. listopadu ostřelovaly letiště těžké křižníky viceadmirála Mikawy.

- 14. listopadu letouny z letadlové lodi Enterprise a z letiště Guadalcanalu podnikly několik útoků na ustupující Mikawovy křižníky a na blížící se konvoj kontradmirála Raizóa Tanaky.

- V noci ze 14. na 15. listopadu se viceadmirál Kondó se svým svazem pokusil o další bombardování letiště. Zabránil mu v tom kontradmirál Lee s Task Force 64.

- Během 15. listopadu Američané útočili na zbývající lodě Tanakova konvoje, které najely na břeh u Guadalcanalu.

Dvě bitvy v průběhu dvou dní znamenaly předěl Guadalcanalské operace. Obě strany utrpěly těžké ztráty a Japonci konečně pochopili, že nejsou schopni ostrov dobýt. 7. prosince 1942, přesně rok od japonského útoku na Pearl Harbor vydal generál Alexander Vandegrift rozkaz, v němž uvedl: "Váš neskutečný úspěch učinil z Guadalcanalu pro nepřítele synonymum smrti a zmaru."
Trvalo však další dva měsíce než se Japonci odhodlali pozemní síly stáhnout. Většina Japonců, kteří se na Guadalcanalu vylodili, zde zemřela.

Oficiální konec bojů na Guadalcanalu byl ohlášen 6. února 1943.
Padlo přes 7000 amerických vojáků a přes 30000 japonských vojáků.

Zdroj:
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=623
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/190415-bitva-o-guadalcanal-a-o-midway-hlavni-boje-v-pacifiku/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_o_Guadalcanal

Zobrazeno 1290×

Komentáře

archiStrata

za zmínku stojí 2 filmová zpracování těchto událostí, v několika dílech seriálu The Pacific: http://www.youtube.com/watch?v=e99B80crU3E a ve filmu Tenká červená linie: http://www.youtube.com/watch?v=6EmKGsJUnkM&feature=related; včetně soundtracků

Libor Bláha

Zrovna před dvěma dny, 11. listopadu, byl Den všech válečných veteránů...

VirgineAgnes

Krásná Merediht, zkus se pomodlit, za ty, jež nevrátil nám Guadalcanal....

ViZ

jj přesně ta písnička z mládí mě inspirovala, abych si mezi událostmi dne vybral tuto a připravil o ní pár řádek...

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka