Tulák po hvězdách

22. 11. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Jsem Darell Standing. Co nevidět mě vyvedou ven a pověsí.


Zatím říkám, co mám na srdci, a píšu na těchto stránkách o jiných dobách a jiných místech.

A ještě jednu otázku bych chtěl položit sebedbalému, ve vatičce chovanému členu společnosti, jehož duše nikdy nezabloudila do horoucích pekel. Proč navlékají oběti přes hlavu a přes obličej černou kápi, dřív než ji pustí do propadliště? Mějte prosím na paměti, že co nevidět navlečou takovou černou kápi přes hlavu mně. Mám tedy právo se ptát. Bojí se ti tví pochopové, ó občane, který si na sobě dáváš tolik záležet, bojí se ti tví pochopové pohledět na výraz hrůzy ve tváři, na výraz té hrůzy, jež páchají na nás za tebe a na tvůj příkaz?
Mějte prosím na paměti, že tuto otázku nekladu v roce dvanáct set po Kristu, ani v době Kristově, ani v roce dvanáct set před Kristem. Já, který mám být pověšen v tomto roce, roku tisíc devět set třináct po Kristu, kladu tyto otázky vám, kteří jste údajně Kristovými následovníky, vám, jejichž pochopové mě vyvedou z cely a schovají můj obličej pod kus černé látky, protože si netroufají pohledět na hrůzu, kterou na mně spáchají, dokud ještě budu živ.

Tato hypnotizující slova napsal JACK LONDON

Jack London, vlastním jménem John Griffith Chaney, se narodil 12. ledna 1876 v San Franciscu. V dětství se stále stěhovali, rodinné poměry byly nestálé a chudobné. Již v 15 letech pomáhal John živit rodinu. Roznášel noviny, rozvážel led, zametal hostince a nakonec začal pracovat v konzervárně 10 až 18 hodin denně.

V civilním životě byl lovec tuleňů, zlatokop, kotelník v elektrárně a člen pobřežní rybářské hlídky. Již v dětství si však zamiloval dobrodružnou literaturu, kterou posléze začal i sám psát. Po počátečních potížích se nakonec proslavil mnoha námořnickými povídkami, romány z aljašské přírody a podobně drsných prostředí lidské civilizace. Procestoval jako hobo (tulák) celé Spojené státy, jednou byl dokonce uvězněn pro potulku.
Tento původně individualista se pod vlivem životních zkušeností a čtení Marxových myšlenek stal socialistou a vstoupil do socialistické strany (v roce 1916 však z ní vystoupil, protože nesouhlasil s jejím programem). Pracoval v odborovém hnutí, byl kritikem individualismu. Dostal se na universitu, kterou však musel ze zdravotních důvodů opustit.
Jeho drsné a naturalisticko-realistické povídky a romány, ve kterých často vycházel z vlastních cestovatelských zkušeností a vyprávění, která během svých dobrodružství zachytil, slavily čtenářský úspěch a John London si začal psaním konečně vydělávat. Knihy Bílý tesák, Mořský vlk, Démon alkohol či
Tulák po hvězdách nepřestávají čtenáře fascinovat ani dnes.
Nějakou dobu pracoval také jako válečný zpravodaj v rusko-japonské válce.
Stal se ve své době nejlépe placeným spisovatelem, podnikl cestu kolem světa, koupil si ranč a ve velkém utrácel. Postupem času se zhoršoval jeho zdravotní stav, navíc propadl alkoholu a a nasekal dluhy.
22. listopadu 1916 se předávkoval morfiem ve snaze potlačit bolesti, kterými trpěl.

Zdroj:
http://ld.johanesville.net/london/zivotopis?bio=1&fig=1
http://www.spisovatele.cz/jack-i-london#cv

Ti blázni! Jako kdyby mohli zardousit mou nesmrtelnost tím neohrabaným zařízením, složeným z provazu a lešení! Budu kráčet a nesčetněkrát znovu kráčet po této krásné zemi.

Doporučuji vám k přečtení knihu Tulák po hvězdách.

Zobrazeno 1482×

Komentáře

Žuch

Připojím se k doporučení. Tulák po hvězdách je knížka ke které se čas od času, dost často vracím....

seily

Knížku jsem nečetla, ale divadelní představení v Klicperově divadle je úžasný!

Terul

Knížku jsem četla docela dávno, ale určitě se k ní chci vrátit! byla fakt skvělá!!! Taky doporučuju! :)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka