Umělec devíti papežů

28. 11. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Dnes  uplyne 432 let od smrti významného barokního sochaře, architekta a malíře Giana Lorenza Berninho.


 

Narodil se 7. 12. 1598 v Neapoli. O jeho umělecké začátky se postaral jeho otec Pietro, který vyzdobil kapli Paolini v bazilice Santa Maria Maggoire v Římě. Od zhotovení této zakázky bydlela rodina v Římě. Mladému Gianovi přál také tehdejší papež Pavel V., který jej pouštěl do svých sbírek, aby mu umožnil detailní studium soch a proporcí lidského těla.

Papež Urban VIII. jej považoval za svého přítele a jmenoval jej architektem baziliky sv. Petra. Zde vytvořil baldachýn nad hrobem svatého Petra, který dosahuje úctyhodných 34 metrů. Vytvořil také sochařskou výzdobu v bazilice. Své dílo dokončil slavnou kolonádou před svatopetrskou bazilikou.

V roce 1639 se oženil s Kateřinou Tezio, se kterou měli 11 dětí. Podle dochovaných pramenů se jednalo o spokojené manželství.

Byl mistrem své doby, stejně jako Michelangelo v renesanci, ukazoval směr svým barokním kolegům.  Mezi jeho nejznámější díla patří socha Vidění  sv. Terezie z Avily, které můžeme vidět v kapli kostela Santa Maria della Vittoria.

Vytvořil fontánu Čtyř řek, kde na skále stojí sochy, znázorňující Dunaj, Gangu, Nil a Rio de la Plata  Spatřit ji můžeme na PIazza Navona v Římně.

V Římě strávil Bernini skoro celý život, až na pár let, které působil v Paříži. Zemřel v Římě ve věku nedožitých 82 let a je pochován v bazilice Santa Maria Maggiore.

 

Zdroje

http://cs.wikipedia.org/wiki/Gian_Lorenzo_Bernini

http://zivotopis.osobnosti.cz/gian-lorenzo-bernini.php

obrázky: wikipedie

Zobrazeno 2534×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka