Vlastenecký génius

15. 11. 2012 6:30
Rubrika: osobnosti

15. listopadu 1916 zemřel český malíř František Ženíšek.


Narodil se 25. května 1849 v rodině Josefa Ženíška a jeho ženy Karoliny na Novém Městě Pražském, na rohu Žitné a Štěpánské ulice v domě čp. 610.
Mladý František byl již v mládí považován za velmi nadaného umělce. Jeho malířský styl navíc plně odpovídal tehdy rozšířenému oficiálnímu vkusu.
Studoval studoval na Akademii v Praze, poté na Akademii ve Vídni. Na pražskou Akademii se vrátil v roce 1866 a až do roku 1874 pokračoval ve studiu u Josefa Matyáše Trenkwalda a Jana Sweertse.
Ženíšek zobrazoval vlastenecká témata, kterými podporoval vědomí české identity. Nastupující generace avantgardních malířů jeho buditelství nedokázala pochopit, proto byl jimi často kritizován za vlasteneckou sentimentalitu a akademicky uhlazenou formu ovlivněnou neorenesancí. Jeho tvorba odrážela pocity a názory jeho generace.

Obraz Oldřich a Božena, který patří mezi nejslavnější Ženíškova díla

Byl součástí tzv. "Generace českého Národního divadla" (kam patří Aleš, Hynais, Myslbek, Mařák a další). Spolu s Mikolášem Alešem vyhráli soutěž na výzdobu foyer Národního divadla. Byla mu také svěřena výzdoba stropu hlediště, kde najdeme osm alegorických ženských postav, vějířovitě rozmístěných na stropě hlediště do kruhu kolem hlavního lustru. Tyto postavy představují různá umění: Architekturu, Sochařství, Tanec, Mimiku, Epiku, Lyriku, Hudbu a Malířství.
Jeho opona shořela při požáru Národního divadla v roce 1881.

K dalším Ženíškovým význačným dílům patří malby oken karlínského kostela sv. Cyrila a Metoděje, lunety v Národním muzeu či řada portrétů. Ženíškův obraz Neposkvrněné početí Panny Marie je umístěn v retabulu kostela téhož zasvěcení v Ostravě – Přívoze.
František Ženíšek byl i vyhledávaným portrétistou. Namaloval a nakreslil asi 80 vynikajících portrétů.
Ženíškovy malby jsou ceněny pro svou brilantní technickou úroveň, kompoziční jistotu a perfektní kresbu. Jeho umělecké podání je nadčasové a vyjadřuje atmosféru jeho doby.
Oženil se s Barborou Otradovcovou a měl s ní tři dcery (Božena, Barbora, Ludmila) a tři syny (Julius, František, Karel). Jeho žena zemřela již v roce 1810 ve věku 54 let.
Oba jsou pohřbeni na Olšanských hřbitovech.

Zdroj:
http://zivotopis.osobnosti.cz/frantisek-zenisek.php
http://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_%C5%BDen%C3%AD%C5%A1ek
http://www.artmuseum.cz/umelec.php?art_id=253

http://www.artbohemia.cz/scripts/zivotopis.php?id_author=610&jmeno=Franti%C5%A1ek%20%C5%BDen%C3%AD%C5%A1ek
http://libri.cz/databaze/kdo18/search.php?zp=11&name=%AEen%ED%B9ek+Franti%B9ek

 

 

Zobrazeno 3965×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka