Čiže ste husličky čije?

18. 12. 2012 7:24
Rubrika: osobnosti

My sme husle Antonia Stradivari, nejznámějšího představitele cremonské houslařské školy.


 

Narodil se v roce 1644 (nově se uvádí rok 1648), není známo kde.
O jeho mládí toho moho nevíme. V letech 1666-1979 byl žákem Nicoly Amatiho.
Stradivari si vzal za manželku Francescu Ferraboschi, která byla vdova. V tomto manželství měl 5 dětí. Dvě děvčata a tři chlapce. Z nich Francesco a Omobono pokračovali v práci otce.
Několik let po sňatku se Stradivari osamostatnil a celé své úsilí věnoval tomu, aby získal svůj vlastní dům. V roce 1680 zakoupil dvoupatrový dům v ulici San Domenico. V přízemí se nacházely velké prostory, které Stradivari zařídil jako dílny.
Za celý svůj život vytvořil Stradivari celkem asi 1100 houslí, viol, violoncell a kontrabasů. Do dneška se zachovalo přibližně 650 nástrojů, které patří vůbec k nejcennějším.

Nejkrásnější nástroje, které Stradivari zhotovil, nesou různé názvy, jako například “Greffuhle” z roku 1709. Tento nástroj je zdoben po okraji slonovou kostí a luby a krk jsou zdobeny kresbou překrásného ornamentu. Dále housle “Messias” a “Ernst” také z roku 1709. Pak “Viotti” také z roku 1709 a “Allard” z roku 1715. Z této doby pocházejí také nástroje “Betts”, “Boisier” a “Sanci”.
Nejplodnější roky jeho práce byly od roku 1700 do roku 1737,snad každý týden vyrobil jeden mistrovský nástroj. Své nástroje prodával za 4 - 5 Pfundů šterlinků housle, violoncello 10 Pfundů šterlinků. Tyto byly ceny poměrně vysoké a získal poměrně slušné jmění.

V roce 1698 zemřela Stradivarimu jeho manželka Francesca a o rok později se oženil podruhé. Vzal si půvabnou, o 20 let mladší Antonii Zambelli. Také v druhém manželství měl 5 dětí.
4. května 1737 zemřela jeho druhá manželka Antonie a 18. prosince 1737 zemřel i Antonio Stradivari.
Jeho synové Francesco a Omobono převzali dílnu po otci. Přežili svého otce jen o pět let. Po jejich smrti dílnu přeměnil nejmladší syn Antonia Stradivariho, který byl obchodník se suknem, na sklad sukna.


Stradivariho housle
mají krásný zvuk, zejména ve frekvenčním pásmu 2000 – 4000 Hz, kde je lidské ucho nejcitlivější. Jedna z teorií předpokládá, že ke krásné barvě tónu přispělo tehdejší studené klima. V rozmezí 16. – 18. století panovala na evropském kontinentě tzv.malá doba ledová, která měla přímý vliv na kvalitu dřeva – nižší teploty zapříčiňovaly pomalejší růst stromů (a tedy užší letokruhy) a slabší buněčné stěny. Důvod neobyčejného zvuku Stradivariho houslí ale není pouze v použitém dřevě, protože stejné bylo k dispozici i ostatním evropským nástrojařům. Podle různých teorií k výjimečné kvalitě jejich tónu přispívají malé asymetrické odchylky použitého dřeva.
Na newyorské aukci v květnu 2006 se prodaly housle „Hammer Stradivarius“ za rekordní cenu v přepočtu přes 70 miliónů korun.

Zdroj:

http://housle.cz/vznik-housli/7-vznik-a-vyvoj-housli/4-vznik-housli-antonio-stradivari
http://cs.wikipedia.org/wiki/Antonio_Stradivari
http://violoncello.ondrejkratochvil.eu/houslari/antonio_stradivari/

Zobrazeno 2292×

Komentáře

Ferenc

Italským vědcům se díky analýze pomocí urychlovače částic podařilo poodhalit tajemství dokonalého zvuku houslí od slavných mistrů, jakými byli Antonio Stradivari nebo Giovanni Battista Guadagnini. Vzácné hudební instrumenty, které se prodávají za astronomické částky, podle nich za svou výjimečnost vděčí určitým nedokonalostem ve své konstrukci, napsal dnes britský deník The Daily Telegraph.

http://www.ceskenoviny.cz/kultura/hudba/zpravy/vedci-poodhalili-tajemstvi-dokonaleho-zvuku-stradivarek/873052

voda-zpívající

náš kněz o nich minulou neděli kázal

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka