Jaderný reaktor startuje

20. 12. 2012 0:00
Rubrika: Nezařazené

Před šedesáti jedna lety  byl v USA spuštěn první experimentální jaderný reaktor (Experimental Breeder Reactor - EBR-I), který vyráběl elektřinu. EBR-I dokázal rozsvítit čtyři 200 W žárovky.


Národní stanice pro test reaktoru sídlí na poušti 29 km jižně od Arca v Idahu. V tomto zařízení začal (se zpožděním) v roce 1949 vývoj tohoto pokusného reaktoru.

Reaktor byl navržen týmem pod vedením Waltera Zinna. 20. 12. 1951 v 13:50 byla z reaktoru poprvé úspěšně získána elektřina, která rozsvítila čtyři 200 W žárovky. Následujícího dne produkoval reaktor tolik elektřiny, že zvládl napájet osvětlení celé budovy. Elektrárna vyrobila 200 kW elektřiny a 1.4 MW tepla. Palivem v reaktoru bylo plutonium.

Reaktor nebyl primárně určen k výrobě elektřiny, ale k potvrzení teorie jaderných fyziků, jestli je možné zkonstruovat množivý reaktor (breeder reactor). V roce 1953 další experimenty ukázaly, že reaktor produkuje další palivo, což potvrzuje hypotézu. Na reaktoru bylo provedeno množství dalších pokusů. Později byl reaktor připojen do rozvodné sítě a napájel město Arco. Reaktor byl odstaven v roce 1964.

25. 8. 1965 byl EBR-I prohlášen za Národní historickou památku prezidentem Lyndonem Jonsonem. Slavnostního aktu se účastnil i Glenn T. Seaborg, člen Americké komise pro atomovou energii, nositel Nobelovy ceny za chemii. V roce 2004 byl reaktor přidán na seznam milníků IEEE (Institutu pro elektrotechnické a elektronické inženýrství)

Literatura 

http://en.wikipedia.org/wiki/Experimental_Breeder_Reactor_I

Napsal: Ferenc

Zobrazeno 1789×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka