Je lépe litovat, že jsme něco zažili,

21. 12. 2012 0:01
Rubrika: osobnosti

než litovat, že jsme nezažili, řekl údajně Giovanni Boccaccio.


Giovanni Battista Boccaccio se narodil 16. července 1313 v Paříži, jako syn florentinského kupce. Z otcova donucení byl 6 let kupcem a pak 6 let studoval práva, ale zvítězila láska k umění a krásné literatuře. Díky svému uměleckému nadání se ocitl na dvoře neapolského krále Roberta I. z Anjou, jehož sídlo bylo centrem raného humanismu a renesance. 
Roku 1344 napsal básnické dílo Fiesolské nymfy (původním názvem Ninfale Fiesolano), do češtiny přebásněno roku 1984 J. Hiršalem, které bylo napsané v oktávách a proslavilo se jako první pastýřský epos v italské literatuře.
V roce 1340 se vrátil do Florencie. Básník Francesco Petrarca jej svým přátelstvím zásadně ovlivnil. Uspořádal životopis Dante Alighieri a je také autorem názvu jeho hlavního díla - Božská komedie, která se původně pouze jmenovala Komedie. 
Po návratu do Florencie byl pověřován diplomatickými cestami do Avignonu a Říma.
Později, když byl zbaven městských úřadů, procházel Giovanni Boccaccio náboženskou krizí, přijal nižší svěcení a odjel do Certalda. Ke konci života psal převážně v latině a věnoval se studiu jazyků.
Vrcholem jeho tvorby je cyklus 100 novel - Dekameron.  Napsal jej v letech 1348 -1353. Jejich hlavním cílem je pobavit, poskytnout rozptýlení. Stejně jako tvorba Petráčkova, Dantova, Villonova či Chaucerova se i toto dílo pohybuje na pomezí středověku a renesance. Středověké jsou motivy, výstavba a především symbolika. Také erotičnost, která je nedílnou součástí vyprávění, již stojí zcela mimo středověk. I z tohoto důvodu patřil Dekameron na církevní index odsouzených knih.

Z Boccacciovy další tvorby uveďme například román Fiametta, próza O příbězích slavných mužů, O slavných ženách atd.
Boccaccio psal převážně díla s milostnou tématikou. Byl zakladatelem italského básnického jazyka, některých poetických forem (tzv. stance) a realistické povídky. V psaní realistických povídek ho následovalo mnoho dalších významných spisovatelů (Shakespeare, La Fontaine, Musset a další).
Giovanni Boccaccio zemřel 21. prosince 1375 v obci Certaldo poblíž Florencie.

Zdroj:
http://leccos.com/index.php/clanky/boccaccio-giovanni
http://ld.johanesville.net/boccaccio 

http://cs.wikipedia.org/wiki/Giovanni_Boccaccio
http://studentka.sms.cz/index.php?P_id_kategorie=7630&P_soubor=%2Fstudent%2Findex.php%3Fakce%3Dprehled%26ptyp%3D%26cat%3D19%26idp%3D%26detail%3D1%26id%3D4631%26view%3D1%26url_back%3D
http://home.tiscali.cz/ca310256/majkl/DENIK/Boccaccio.htm

Zobrazeno 1315×

Komentáře

Žuch

Petráček = Petrarca ?

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka