"Kdo chce, hledá možnosti, kdo nechce, hledá výmluvy."

5. 12. 2012 0:00
Rubrika: události

Organizace spojených národů již v roce 1985 ustanovila 5. prosinec Mezinárodním dnem dobrovolníků.


Tento den je příležitostí pro všechny organizace a dobrovolníky ke zviditelnění své práce. Každá organizace si může vymyslet vlastní program, jak dobrovolnictví zviditelnit. Aktivity organizací tak budou různé, poslání však mají, všude na světě, stejné. Ocenit lidi, kteří dobrovolně věnují svůj čas, zkušenosti, elán prospěšným činnostem. Mezinárodní den dobrovolníků chce ale také přilákat nové dobrovolníky, otevřít všem lidem nový prostor pro seberealizaci.

KDO JE DOBROVOLNÍK?
Dobrovolníkem je každý, kdo ze své dobré vůle, ve svém volném čase a bez nároku na finanční odměnu vykonává činnost ve prospěch jiných lidí. Dobrovolníkem může být kdokoliv, protože každý z nás umí něco, co může poskytnout ostatním.

PROČ SE STÁT DOBROVOLNÍKEM?
Nejlépe na to mohou odpovědět samotní dobrovolníci. Na otázku „Co mi dává dobrovolnictví?“ odpověděli:
Učí mě trpělivosti a dává mi energii.
Rozšířilo mi obzory.
Všední problémy jsou teď menší, řešitelnější, někdy dokonce příjemné...
Mám možnost dívat se na svět jinýma očima, prožívám každodenní život mnohem intenzivněji. Obecně si víc všímám problémů druhých.
Člověk není pouze malinkým šroubkem v kolosu světa, ale je schopen něco hodnotného na světě vytvořit, změnit... Je jen třeba si toho všimnout a neztrácet nadšení.
Znám mnohem víc dobrých lidí.
Jsem ohleduplnější, změnil se mi žebříček hodnot a našla jsem plno nových možností, jak trávit volný čas.
Rozvíjí mne to a vychovává. A je to i zábava, starost, zodpovědnost i bláznivé blbnutí...
Hřejivý pocit, že to nedělám jen pro sebe.

KDE SE DOBROVOLNÍCI UPLATNÍ?
Sociální služby, vzdělávání, zdravotnická péče, ochrana životního prostředí, práce s dětmi a mládeží, organizování a náplň volného času, práce se seniory, lidmi se zdravotním handicapem, péče o zvířata a v mnoha dalších oblastech. Záleží na výběru samotného dobrovolníka.

Na internetu je nepřeberné množství možností jak se jako dobrovolník zapojit. Některé farní charity nabízejí práci pro dobrovolníky, nemocnice, domy pro děti a mládež. Salesiáni posílají dobrovolníky i do zahraničí. Na webové stránce chebské farnosti. je v sekci Farní charita vyjmenováno mnoho způsobů, kde může dobrovolník pracovat.
www.neziskovky.cz
www.dobrovolnik.cz
www.sdb.cz
http://volontariat.signaly.cz/
http://www.farnostcheb.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=342&Itemid=889

Zobrazeno 2201×

Komentáře

Jiří Zajíc

Pokud někoho dobrovolnictví zajímá, tak doporučuji ke stažení tenhle sborník 22 konkrétních příběhů včetně představení organizací, v rámci kterých dobrovolničí. Jsou v něm pokryty prakicky všechny oblasti dobrovlnictví u nás :-)
http://www.dobrovolnik.cz/res/data/016/001948.pdf

Tofl

@Jiří-Zajíc: Tato útlá publikace je skutečně vydařená a vznikla k evropskému roku dobrovolnictví, které bylo vyhlášeno pro rok 2011. Je v ní vybrána jen špetka příběhů, ale i tak jsou skvělé . . .

Krasnazena

Děkuji Vám, Jiří. Dožiji.li se věku "mladé důchodkyně" určitě se taky zapojím. Zatím provozuju dobrovolnictví neoficiální formou "tetičkování.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka