Kocour Mikeš, ladovská zima a ladovské vánoce

14. 12. 2012 0:00
Rubrika: osobnosti

Josef Lada zemřel 14. prosince 1957 tři dny před svými sedmdesátými narozeninami.


Český malíř, kreslíř a spisovatel, autor slavného kocoura Mikeše a dalších zvířátek, nemilosrdný karikaturista, ilustrátor mnoha pohádek a knih pro dospělé, průvodce a obrazový interpret Haškova Dobrého vojáka Švejka, ilustrátor básní Jaroslava Seiferta, pohádek Jiřího Mahena, autor výpravy divadelních her a filmů (např. "Hrátky s čertem") podle Jana Drdy, poeta a zároveň humorista.
Byl básníkem krajiny v okolí svého rodiště Hrusic. Ladův kraj známe z obrázků od dětství. Zalesněné kopce, stráně, řeka Sázava, vesnické kostelíky, zříceniny hradů. Tuto romantickou krajinu možná i dnes obývají rusalky, víly, vodníci a andělé s křídly. 

Narodil se v Hrusicích týden před vánocemi léta Páně 1887. V hrusické škole na něho měl velmi příznivý vliv pan farář Růžička, který objevil v malém ševcovském chlapci kreslířské nadání. Přesto se nejprve učil malířem pokojů, což nebylo to pravé, následně se vyučil knihtiskařem. Později si splnil také sen, že bude studovat kreslení. Nejprve začal kurzy na Uměleckoprůmyslové škole, od roku 1906 se stal jejím řádným studentem.
S manželkou Hanou († 1951) měl dvě dcery – Alenu (budoucí kreslířka) a Evu (zemřela při bombardování Prahy 14. února 1945).

Jeho život v datech můžete poznat podrobně na webových stránkách jeho rodných Hrusic. Velmi to doporučuji, protože poznáte velikost jeho života i díla, které zanechal v podobě ilustrací 121 knih pro děti a 197 knih pro dospělé spolu s mnoha plakáty, pohlednicemi a dalšími výtvarnými i literárními díly.
Je pohřben na Olšanském hřbitově, pod náhrobkem, který sám navrhl po tragické smrti své druhé dcery Evy.

Co k tomu dodat?
Snad jen to, že „ladovská zima“ nebo „ladovské vánoce“ se v nás všech otiskly naivně romantickou touhou po dobru a pokoře, které se v jeho textech i kresbách objevují od počátku.

Můžete se vypravit na výlet do Ladova kraje, navštívit Památník Josefa Lady
nebo si aspoň vzít knihu pohádek, začíst se a relaxovat...

Zdroj:

http://www.fdb.cz/lidi-zivotopis-biografie/33005-josef-lada.html
http://www.laduv-kraj.cz/osobnost-josefa-lady/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Lada

Zobrazeno 2662×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka