Oskar Nedbal

24. 12. 2012 9:18
Rubrika: osobnosti

hudební skladatel a dirigent zemřel na Štědrý den v roce 1930.


Oskar Nedbal se narodil 26. března 1874 v Táboře jako nejmladší ze šesti dětí. Začal studovat na místním gymnáziu, roku 1885 přešel na pražskou konzervatoř. Na škole se stal přítelem Josefa Suka. V 17 letech se stal žákem Antonína Dvořáka, který na konzervatoři vyučoval hu-dební kompozici. Školu ukončil absolventským houslovým koncertem, o němž pochvalně psaly tehdejší pražské noviny.
České kvarteto vzniklo v roce 1891 v posledním roce studií na pražské konzervatoři, kdy se Nedbal v prodlouženém studiu věnoval kompozici. V Českém kvartetu působil 14 let jako výborný violista a manažer. Byl vůdčí osobností tohoto skvělého hudebního tělesa.
Českou filharmonii poprvé dirigoval roku 1896 a spolupracoval s ní až do roku 1906.
Do jeho života zasáhly velmi bolestné a tíživé události: nemoc a smrt kolegy z Českého kvarteta Otty Bergera; dobrovolný odchod ze života Oskarova staršího bratra Viléma; těžká nemoc a smrt otce; nemoc a dlouhé léčení a smrt jeho manželky Josefiny (* 1876, † 1903, 27 let) Léta po ovdovění nesl Nedbal těžce a často žil a pracoval v pronajatém domku v Táboře, poblíž místa odpočinku své ženy.
V roce 1906 odjel do Vídně s Marií Hoffmannovou,po 4 letech se s ní oženil a ve Vídni již zůstal. Tam mu štěstí přálo a stal se populárním a slavným umělcem.V tomto období vznikla např. slavná Polská krev (premiéru měla v říjnu 1913 - Vídeň, v lednu 1914 v Praze a během roku byla uvedena ve stovce divadel Německa a Rakouska).
Po vzniku Československa se vrátil domů, ale čekalo jej mnoho problémů – provázely jej závist a pomluvy a někteří lidé mu vyčítali jeho loajalitu k Rakousku při jeho pobytu ve Vídni.
V roce 1918 jej postihla další tragedie – jeho syn Oskar spáchal sebevraždu během své vojenské služby při výkonu strážní služby.
Zklamaný a duševně strádající Nedbal odešel posléze z Čech na Slovensko a přijal místo ředitele opery Slovenského národního divadla v Bratislavě. Od roku 1923 působil jako dirigent opery, šéf hudeb. oddělení rozhlasu a lektor Komenského univerzity. Výrazně pozvedl uměleckou úroveň opery i činohry. Jako ředitel zklamal, po podepsání podnikatelské smlouvy (1929) se dostal do neřešitelné finanční situace a ekonomickou situaci zvládnout nedokázal. Protože se zaručil za finanční závazky, přišel na mizinu. V atmosféře pomluv, zášti a intrik byl na konci všech sil a myslel jen na své jméno a čest. Ráno na Štědrý den roku 1930 Oskar Nedbal spáchal sebevraždu skokem z okna v budově divadla v chorvatském Záhřebu. Ještě večer předtím zde řídil premiéru své Pohádky o Honzovi. V roce 2006 byly jeho ostatky z iniciativy houslisty Josefa Suka a pod patronací MZV převezeny do vlasti a pohřbeny na Slavíně

Zdroj:

http://zivotopis.osobnosti.cz/oskar-nedbal.php
http://cs.wikipedia.org/wiki/Oskar_Nedbal

Zobrazeno 1226×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka