Ruty, šuty, Arizona, Texas…

29. 12. 2012 0:00
Rubrika: události

Před 167 lety se Texas stal 28. státem Spojených států amerických.


Leží na pobřeží Mexického zálivu na jihu federace. Sousedí na jihu s Mexikem, na západě s New Mexikem, na severu s Oklahomou, na východě s Arkansasem a Luisianou. Přirozenou hranici tvoří Rio Grande, Red River a Sabine River.

    

Po Aljašce je druhým největším státem USA, počtem obyvatel se také řadí na druhé místo federace. Hlavním městem je Austin, největším Houston, který je podle počtu obyvatel na čtvrtém místě v USA. V Texasu žije menší skupina českých přistěhovalců, nedaleko Austinu založili malé město, které pojmenovali Praha.

Obyvatelstvo je velice různorodé, neustále se mění díky přistěhovalcům z Mexika a Latinské Ameriky. Více než polovinu obyvatel tvoří běloši, dále zde žijí Hispánci, Afroameričané a Asiaté.

Rozvinutá je těžba ropy v Mexickém zálivu, v Roscoe se nachází největší větrná elektrárna na světě. Země je známá nízkou nezaměstnaností, rychle se rozvíjející ekonomikou a nízkými daněni. Důležité je také zemědělství (zejména bavlna, obilniny a chov dobytka). Není bez zajímavosti, že zde stále platí trest smrti.

Atentát

V listopadu 1963 byl v Dallasu spáchán atentát na amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho. Ten se svojí manželkou projížděl městem, aby zde započal svoji kampaň pro prezidentské volby v roce 1964. V předešlých volbách měl nejmenší podporu právě z Texasu.

 

NASA

V Houstonu, na pobřeží Mexického zálivu sídlí NASA (Národní úřad pro letectví a kosmonautiku). Úřad vznikl podepsáním zákona o letectví a kosmonautice prezidentem Eisenhowerem. Soustředil se zde veškerý nevojenský vesmírný výzkum.  Zpočátku se NASA zabývala výzkumem letu člověka do Vesmíru a vypouštěním družic na oběžnou dráhu Země.

Mezinárodní vesmírná stanice ISS

Po počátečním soupeření (1. družice SSSR, 1. člověk na Měsíci USA) začaly v roce 1975 Spojené státy spolupracovat se sovětskými vědci. V letech osmdesátých soustředila NASA svou pozornost na raketoplány. V roce 1991 byl na oběžnou dráhu Země vypuštěn Hubbleův vesmírný dalekohled. Od roku 1998 začala na oběžné dráze výstavba Mezinárodní výzkumné stanice ISS ve spolupráci s japonskou JAXA, kanadskou CSA, evropskou ESA a ruským Roskosmosem. V současné době se pozornost upírá na výzkum Marsu a vytvoření stálé základny na Měsíci.

 

Zdroje:

http://cs.wikipedia.org/wiki/NASA

http://cs.wikipedia.org/wiki/Texas

 Fotky kouřící Etny si můžete prohlédnout zde:

http://aktualne.centrum.cz/zahranici/fotogalerie/2011/03/01/nasa-ukazala-dalsi-fotky-z-hlubokeho-vesmiru/foto/350562/

Zobrazeno 2850×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka