Rychlé šípy

17. 12. 2012 0:00
Rubrika: události

Před druhou světovou válkou vyšel první díl kresleného seriálu Rychlé šípy z pera Jaroslava Foglara.


Jaroslav Foglar, alias Jestřáb, celý svuj život věnoval skautingu, mnoho let vedl pražský oddíl Dvojka, provedl jej i v dobách těžkých, kdy byl skauting zakázán. Napsla spoustu knih pro mládež, mezi nejznámější patří stínadelská trilogie - Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří a Tajemství velkého Vonta, která byla vydána pod názvem Dobrodružství v temných uličkách.

Mezi jeho méně známé knihy patří Modrá rokle, Boj o první místo, Tajemná řásnovka, Poklad černého delfína. Nejvíce se ovšem proslavil svým komiksem Rychlé šípy. Ke spolupráci velmi brzy přizval Jana Fischera, který byl mimochodem právník. Spolupráce trvala celou řadu let. Ilustrací Foglarových komiksů se ujalo více kreslířů, mezi nejznámější patří Marko Čermák.

Prvních deset dílů se odlišuje od ostatních v tom, že v nich vystupují Černí jezdci, kteří s Rychlými šípy bojují, posléze se spolu usmíří a Černí jezdci vstoupí mezi kluby Mladého hlasatele. Potom se v seriálu nikdy neobjeví.

Jaroslav Foglar počítal jen s několika pokračováními, ale pro velký zájem musel ve svém psaní pokračovat. Rychlé šípy se tak staly jedním z největších českých komiksů, mají přes 317 pokračování. První díl se objevil 17. 12. 1938 na poslední stránce časopisu Mladý hlasatel. Stalo se tak ve chvíli, kdy se Jaroslav Foglar stal jeho redaktorem.

Zdroje

http://foglarweb.ic.cz/clanky.php?id=86

Obrázky:

www.google.cz

 

 

Zobrazeno 6638×

Komentáře

kačakača

měli jsme doma všechny čísla časopisu "Rychlé šípy", zůstaly po rodičích, přečetla jsem je mnohokrát a neomrzeli mě, byla to moje první četba

Daniel Zouhar

Jo, jo. Drahý Jestřáb toho napsal kopu a Šípáci, ačkoli začali v politicky nevýhodnou dobu se stali legendou (o tom, že začali vycházet na mé jmeniny ani nemluvě :) )

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka