Yesterday

31. 12. 2012 10:36
Rubrika: události

Před 42 lety se rozpadla legendární hudební skupina The Beatles.


Rock´n´rollovou hudební skupinu z Liverpoolu tvořili John Lennon (zpěv, doprovodná kytara), Paul McCartney (zpěv, basová kytara), George Harrison (sólová kytara, zpěv) a Ringo Star (bicí, příležitostně zpěv).

Hudba Beatles je dodnes hraná a oblíbená po celém světě. Podle žebříčku renomovaného hudebního časopisu Rolling Stone se čtyřikrát umístili v první desítce nejlepších alb v dějinách populární hudby a obsadili první místo v seznamu největších umělců v historii. Podle časopisu pomohla jejich novátorská hudba a kulturní vliv charakterizovat 60. léta a jejich vliv na populární kulturu je patrný ještě dnes.

Kapela vyzkoušela mnoho různých žánrů od Tin Pan Alley až po psychedelickýá rock.Svým oblečením, styly a výroky určovali trendy své doby, zatímco jejich vzrůstající zájem o společenské otázky ovlivnil společenské a kulturní převraty 60. let.

Kapela začala fungovat v roce 1957 a do roku 1960, kdy se složení skupiny ustálilo, se v ní vystřídalo mnoho umělců. Zakládajícím členem byl John Lennon, který brzy přizval ke spolupráci Paula McCartneyho. Později se k nim přidal mladičký George Harisson a jako poslední přišel Ringo Star. Mezi lety 1957 a 1960 měla kapela mnoho názvů, až se společně dohodli na názvu The Beatles. Zvláštní pravopis názvu má v sobě, podle jednoho z výkladů, obsahovat slova the beetles (brouci) a beat.

Během deseti let své existence, natočí několik filmů, vydají spoustu desek, některé z nich se ihned vynesou mezi deset nejprodávanějších. The Beatles ovlivňují velké množství skupin (např. Rolling Stone, Yadbirds) a sami se jimi nechávají ovlivňovat. V roce 1968 zakládají The Beatles firmu Apple Corps - vlastní gramofonovou značku, obchod, filmovou společnost atd.

Rok 1969 se stal pro kapelu rokem kritickým, přímo vedoucím k rozpadu skupiny. John Lennon začíná na nahrávání vodit kontroverzní japonskou umělkyni a svou druhou ženu Yoko Ono, proti čemuž protestuje hlavně Paul McCartney. John Lennon s ní natočil album Unfinished Music No.1 Two Virgins a začíná se zabývat vlastními „nebeatlovskými“ hudebními projekty. Beatles jako skupina spolu naposledy veřejně koncertují na střeše svého nahrávacího studia 30. 1. 1969, v létě ještě spolu natáčí desku, na jejíž podobě se nejsou schopni dohodnout. 31. 12. 1970 se Beatles rozpadají.

Diskografie (výběr): Please Please Me, With The Beatles, A Hard Day´s Night, Beatles for Sale, Help, Yellow Submarine, Abbey Road

Filmografie (výběr): Perný den, Help!, kreslený film Yellow Submarine

 

Zdroje:

http://cs.wikipedia.org/wiki/The_Beatles

Pro nadšené zájemce:

http://o-skupine.hudebniskupiny.cz/beatles

Zobrazeno 1473×

Komentáře

tina

Před 62 lety??? Údaj v nadpise bych reklamovala :-)) Jinak dík za připomenutí...

tina

Před 52 lety??? Ještě prosím snížit :-))

maree

a pro ještě nadšenější zájemce: http://www.beatlemania.cz

voda-zpívající

@tina spravím to, díky

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka