Arcibiskup zahynul pod troskami

12. 1. 2013 11:33
Rubrika: události

jako jedna ze statisíců obětí ničivého zemětřesení v roce 2010.


12. ledna 2010 zasáhla Haiti vlna zemětřesení. Podle Kristina Marano v oblasti současného Haiti bylo toto zemětřesení nejsilnějším od roku 1770.
"Potřebujeme, aby nám svět rychle pomohl. Tady na Haiti nic nefunguje. Nemáme nemocnice, elektřinu, telefony, jídlo ani vodu, nic. Mnoho lidí umírá!", popsal situaci v hlavním městě Haiti jeden z jeho obyvatel.

Zemětřesení nastalo ve vnitrozemí,, přibližně 15 kilometrů od Port-au-Prince v hloubce 13 km 12. ledna 2010 v 16:53 UTC-5 (22:53 SEČ) ve zlomovém systému Enriquillo-Plaintain Garden. Silné otřesy s intenzitou VII až IX na Modifikované Mercalliho stupnici byly zaznamenány v Port-au-Prince a jeho předměstích. Otřesy byly citelné také na Kubě, Jamajce, ve Venezuele a v Dominikánské republice. Zemětřesení vzniklo v blízkosti severní hranice oblasti, kde se Karibská tektonická deska posunuje na východ přibližně o 20 mm za rok na Severoamerickou desku. United States Geological Survey zaznamenala 6 dotřesů ve dvou hodinách po hlavním zemětřesení o síle 5,9 -5,5 - 5,1 – 4,8 – 4,5 - 4,5 Mw. Během prvních devíti hodin bylo zaznamenáno celkově 26 dotřesů o síle 4,2 Mw a silnějších, z toho dvanáct z nich bylo silnějších než 5,0 Mw.(Jednotky měření síly zemětřesení: MMS - M - Mw) PTWC (Pacific Tsunami Warning Center) vydalo po zemětřesení varování před tsunami, které ale bylo krátce poté zrušeno.

Zemětřesení poničilo budovy v Port-au-Prince včetně vládních a správních, komunikace i telekomunikace, nemocnice, hotely, banky, budovy jednotek OSN, zahraničních misí...
Za dva týdny od zemětřesení se povedlo ze sutin vyprostit 136 živých lidí. Odhad počtu obětí kolísá mezi 150 a 300 tisíci, 112 tisíc z nich bylo nalezeno a pohřbeno. Zemětřesení nějak na zdraví či majetku poznamenalo 3,5 milionu obyvatel.
Josef Serge Miot (*23. listopadu 1946, Jérémie, †12. ledna 2010, Port-au-Prince) byl haitský katolický arcibiskup koadjutor arcidiecéze Port-au-Prince (1997–2008) a následně 9. arcibiskup Port-au-Prince (2008–2010). Zahynul v troskách své rezidence při práci v kanceláři.
Během zemětřesení zahynuli i lidé ze zahraničí, kteří na Haiti pomáhali – např.
Zilda Arns Neumann(brazilská katolická charitativní pracovnice a dětská lékařka, sestra kardinála Arnse, bývalého arcibiskupa São Paula, zakladatelka a mezinárodní koordinátorka charitativní organizace Pastoral da Criançaa, organizátorka charitativních akcí pro Pastoral da Pessoa Idosa Brazilské biskupské konference).

Mezinárodní pomoc komplikovala špatně fungující infrastruktura, země byla po zemětřesení téměř v izolaci. Přístavní molo bylo poničené, cesty neprůjezdné, letiště nefunkční. Místní úřady navíc nebyly schopny koordinovat záchranné práce.
OSN okamžitě uvolnila ze svých krizových fondů 10 milionů dolarů na okamžitou pomoc.USA vyslaly na Haiti 16 000 vojáků, na pomoci se podílelo mnoho států, např. Izraelvyslal polní nemocnice, Senegal nabídl půdu těm, kteří by se chtěli přestěhovat zpátky do Afriky. Zvláštním vyslancem OSN pro Haiti se stal tehdy Bill Clinton.
Pomoc na Haiti směřovala od české vlády i českých neziskových organizací (Charita, Adra, Člověk v tísni).

Zhruba třem milionům obyvatel v zasažené oblasti chyběl přísun pitné vody, potravin, provizorní přístřešky i přístup k lékařské péči. Dva roky po zemětřesení zůstávají potřeby na místě stále velké. Půl milionu lidí žije stále v provizorních táborech, polovina obyvatelstva Haiti nemá dostatečný přístup k minimálnímu doporučenému množství a kvalitě potravin. Na podzim 2010 se zemí prohnala epidemie cholery - především ve stanových táborech okolo hlavního města, kde je nedostatek místa pro stavbu adekvátního počtu latrín a neuspokojivý přístup ke zdrojům pitné vody. (Člověk v tísni)

Můžete podpořit projekt Praga-Haiti, v rámci něhož se zajišťuje vrtáním studní pitná voda a to skromnými, leč efektivně využitými prostředky. Formy možné podpory najdete na stránkách projektu.

Zdroj:
http://www.praga-haiti.cz/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Zem%C4%9Bt%C5%99esen%C3%AD_na_Haiti_2010
http://www.rozhlas.cz/zpravy/amerika/_zprava/682193

 

Zobrazeno 1318×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka