Jsem tak trochu bojácný člověk

11. 1. 2013 9:02
Rubrika: osobnosti

 a raději bych z tohoto světa odešel pokud možno klidně.


Dokonce bych si přál, aby byl můj popel rozptýlen do překrásných vod aucklandského zálivu Hauraki a aby ho vlny postupně vynášely na břeh možná na jedné z příjemných pláží blízko místa, kde jsem se narodil. Potom se uzavře celý kruh mého života.

Přání se Edmundu Hillary snad splnilo.
Zemřel v aucklandské nemocnici dne 11. ledna 2008.

Sir Edmund Percival Hillary se narodil 20. července 1919.
Do 10 let tvrdě pracoval ve včelařském podniku svého otce. Do svých 16 let neviděl hory ani sníh. V zimě roku 1935, když byl v šesté třídě, se zúčastnil školního výletu do hor a od té doby takřka nežil pro nic jiného.
V roce 1946 už měl značné zkušenosti a zdolal všechny vysoké novozélandské hory.

Zažil jsem spoustu šťastných náhod, celkem značný úspěch, ale také určitý díl zármutku. Jako mladík jsem byl velký snílek. Přečetl jsem mnoho dobrodružných knížek a neustále jsem se toulal sám s hlavou v oblacích. Nevěděl jsem, že mě čeká mnoho vzrušujících výzev a že během let získám celou řadu poct. Měl jsem to štěstí, že jsem se setkal s královnami a princi, prezidenty a premiéry, ale co je pro mě důležitější, navázal jsem těsná přátelství s mnoha lidmi z různých kulturních prostředí.

Výstup na Mount Everest
29. května 1953 se Šerpou Tenzingem Norgayem jako první na světě zdolal nejvyšší horu světa - Mount Everest (8848m).
Celá výprava do Indie dorazila v březnu 1953. Po aklimatizačním období se v květnu 1953 dostala až k úbočí Mount Everestu. Po zdlouhavém a velmi namáhavém postupu vzhůru se konečně vydal Charles Evans a Tom Bourdillon na první pokus o výstup na vrchol. Kvůli špatně fungujícímu kyslíkovému přístroji Evanse se však dostali „jen“ do výšky 8500 metrů.
Vše směřovalo k 2. pokusu, kterého se měl zúčastnit právě Ed Hillary a zkušený šerpa Tenzing Norgay. Pokus začal 28. května. Postupně se z táboru VIII dostali až do táboru IX, kde přečkali noc. Ráno vyrazili. Už v 11:30 dosáhli vrcholu. Ed pořídil několik fotografií (mimo jiné i slavnou fotografii Tenzinga držícího cepín s nepálskou a britskou vlajkou. Žádná fotografie Edmunda nevznikla, jelikož údajně Tenzing neuměl fotografovat. Na vrcholu strávili pouze 15 minut. Vydali se zpátky k táboru IX a dál směrem až k táboru VI. Bylo větrno a vánice.
Druhý den vyrazili zpátky k táboru IV a poté domů.


Nedlouho po tomto životním úspěchu bylo zpečetěno jedno důležité osobní rozhodnutí - manželkou slavného a obdivovaného horolezce se stala
Louise Mary Roseová, s níž měl později tři děti. Zemřela tragicky při letecké katastrofě.
Druhé manželství uzavřel s
June Mulgrewovou.

„Ani na chvíli jsem nepodlehl falešné představě, že dobytí vrcholu Everestu pohřbí mou touhu po dalších dobrodružstvích,“
napsal Sir Edmund Hillary. Zúčastnil se také výprav na Severní a Jižní pól.

Ještě za jeho života se jeho portrét dostal na novozélandskou pětidolarovku.

Zdroj:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Edmund_Hillary
http://zivotopis.osobnosti.cz/edmund-hillary.php
http://www.fiftyfifty.cz/Ohlednuti-za-legendou-jmenem-Sir-Edmund-Hillary-4900900.php

Zobrazeno 2162×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka