Palachův týden aneb V lednu přituhuje

15. 1. 2013 0:00
Rubrika: Nezařazené

Leden, počátek roku 1989. Kdo jenom tuší, že tento rok začne pomalu ale jistě přituhovat zatím pevnému a jistému komunistickému režimu?


 
15. leden je dnem, kdy si připomínáme počátek tzv. Palachova týdne. Jedná se o dny, které se odehrály v, pro naši zem, zlomovém roce 1989 a které byly první vlaštovkou pádu komunismu u nás.

Disidenti a lidé nespokojení s režimem chtěli v tento den uctít památku Jana Palacha - studenta, který se v roce 1969 upálil na Václavském náměstí na znamení nesouhlasu s okupací naší země sovětskými vojsky (ta nás násilně obsadila v létě roku 1968, aby zabránila rozvolňujícím se poměrům a očekávanému slábnutí moci komunistické strany) a pro připomenutí pomalu zvykajícímu si a zapomínajícímu lidu toho, že tu přece není něco v pořádku.

Toto plánované uctění památky Jana Palacha bylo ohlášené. Disidenti chtěli položit květiny k soše sv. Václava. Shromáždění bylo ale zakázáno. I přes zákaz se však na „václaváku“ sešlo několik tisíc lidí. Disidentům samozřejmě nebylo dovoleno položit květiny a shromáždění bylo násilně rozehnáno. Vládnoucí strana očekávala, že tím to všechno skončí. Jenomže druhý den se lidé opět sešli a další den zase. Setkání přerostlo ve velkou protirežimní demonstraci.

Proti demonstrantům byli postupně nasazeni příslušníci VB (Veřejné bezpečnosti), včetně pohotovostního pluku, zvaného bicí komando, Lidové milice, vodní děla, psi, slzný plyn, obrněná auta. Stovky lidí byly při zásazích zmláceny, někteří lidé byli v mrazivém počasí vyvezeni do lesů za Prahu, kde byli ponecháni svému osudu. Zatýkáni a legitimováni byli i náhodní chodci či cizinci. Řada lidí byla také zatčena, mezi nimi byl i Václav Havel. Jeho zatčení však vyvolalo mezi nespokojenými lidmi vlnu solidarity. Místo strachu se tak heslem stále přicházejících demonstrantů stalo: „A zítra zase tady!“

Týdenní demonstrace měly vyvrcholit poutí do Všetat k hrobu Jana Palacha, 21. 1. I tu režim nepovolil. Příslušníci VB kontrolovali všechny příjezdové trasy. Na nádraží ve Všetatech byli zatýkáni a mláceni ti, kteří našli odvahu se sem vydat…

Palachův týden byl po dvaceti letech (od roku 1968, kdy naši zemi obsadilo sovětské vojsko) největší projev odporu vůči totalitnímu komunistickému režimu, který v naší republice vládl. Všechny tyto dny vyburcovaly aktivitu k dalšímu vývoji. Neuplynulo ani 10 měsíců a totalitní režim se zhroutil…

Příznivci seriálu Vyprávěj! si možná vybaví díl věnovaný právě Palachově týdnu, který obsahuje několik dobových záběrů. Některé dobové nesestřihané záběry najdete i na youtube:


 

 

Zdroje:

 

Zobrazeno 1979×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka