Respekt není možné získat podbízením se

29. 1. 2013 0:00
Rubrika: osobnosti

Před pěti lety zemřel v Přerově generál Jan Paroulek.


Narodil se 20. července 1922 v obci Oseček v okrese Nymburk.
Válka zastihla Jana jako sedmnáctiletého ve Francii, kam v roce 1937 odjel na stipendium na vojenské lyceum. Později bojoval v československé samostatné obrněné brigádě. Byl při letecké bitvě o Británii i při vylodění v Normandii. Získal řadu válečných ocenění, mimo jiné 
Československý válečný kříž a nejvyšší francouzské státní vyznamenání Řád čestné legie.

Za téměř šest let v cizině jsme prošli mezními situacemi, porážkou i vítězstvím. Poznávali jsme země, společenství, jednotlivce a další armády, zkušenostmi jsme se učili. Francii, která zpočátku klesla až na dno své cti a důstojnosti, jsme odsuzovali, ale s úctou jsme sledovali, jak se znovu pozvedá ke slávě a vítězství svých dějin. Poznali jsme houževnaté Brity, kteří oddanost ke své zemi nevyjadřovali vlastenčením, pyšné a bohaté Američany, kteří nepochybovali o svých neomezených možnostech. V zahraničí jsme museli přijmout spojenecký organizační systém, který zahrnoval mnohem větší podíl služeb a záloh k doplňování válečných ztrát. I proto vznikaly v naší malé čs. jednotce problémy s nasazením. Také jsme si potvrdili, že respekt spojenců nelze získat podbízením se, ale profesionalitou a dodržováním vlastních vojenských zvyklostí a tradic.

(Jan Paroulek)

Stejně jako mnozí jiní vojáci, kteří bojovali za svobodu v zahraničí, skončil po návratu ve vězení. Čtyři roky po válce byl propuštěn z armády, poté byl dvakrát zatčen a za špionáž a velezradu odsouzen. Prošel i jáchymovským uranovým dolem.
Po propuštění pracoval jako zedník a později jako stavební technik.

Listopadové události roku 1989 prožil aktivně na Přerovsku i v Praze a přispěl k renesanci Českého svazu bojovníků za svobodu i k obnově dříve zakázané Československé obce legionářské. 

V roce 1991 byl Jan Paroulek plně rehabilitován a povýšen do hodnosti plukovníka, 8. května 2005 byl jmenován brigádním generálem. 
Stal se čestným občanem města Agde ve Francii.

Zemřel po vážné nemoci.

Jeho vzpomínky si můžete přečíst zde

Zdroj:
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/4213-zemrel-general-jan-paroulek-bylo-mu-85-let/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Paroulek
http://forum.valka.cz/viewtopic.php/t/60257
http://www.lidovky.cz/v-prerove-zemrel-general-paroulek-dr5-/zpravy-domov.aspx?c=A080130_112612_ln_domov_svo

Zobrazeno 1388×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka