Úderník a první stachanovec

3. 1. 2013 0:00
Rubrika: osobnosti

Alexej Grigorjevič Stachanov se narodil v Lugové blízko Orjolu (Rusko) 3. ledna 1906.


Tento sovětský horník a národní hrdina SSSR měl reprezentovat SSSR jako socialistickou průmyslově vyspělou zemi.
Jako horník začal pracovat v roce 1933. V roce 1935 vytvořil několik absolutních rekordů v překonávání plánů. 31. srpna 1935 bylo prohlášeno, že vytěžil 102 tun uhlí za 5 hodin (což bylo 14× více, než byl plán). Tento rekord z něj udělal hrdinu SSSR, a dokonce se objevil na titulní straně magazínu Time.
Z původně skromného horníka sa stal namyšlený lenoch, opilec a sukničkář. V novém bytě se starou manželkou dlouho nevydržel. Našel si novou, mladičkou. Opíjel se a rozhazoval svou nadprůměrnou mzdu. Prošlo mu i to, když se v alkoholickém opojení porval. Protivníci mu roztrhali sako, na ktorém měl připevněný Leninův řád. Roztrhali mu prý i stranickou legitimaci. Vyznamenání dostal nové a stranickou knížku také. Za pár měsíců na Všeukrajinském sjezdu Sovětů veřejně požádal, aby za delegátku zvolili jeho „novo"- manželku. Mandátová komise sice zprvu odporovala, ale nakonec úderníkovi ustoupila. Kolem A. G. Stachanova byl záměrně vytvářen kult osobnosti.
V letech 1936–1941 byl prominentním studentem Industriální akademie v Moskvě. Do roku 1942 byl ředitelem dolu v Karagandě. V letech 1943 až 1957 pracoval jako komisař pro těžký průmysl. Roku 1959 byl vedoucím různých dolů, než roku 1974 odešel do penze.
Větší část důchodu strávil v psychiatrické léčebně.
Zemřel 5. listopadu 1977 v Torez (SSSR).
Byl vyznamenán dvěma Řády Lenina a Řádem rudého praporu. 31. srpen, kdy se stal slavným, se slavil v Sovětském svazu jako státní svátek. Město Kadijivka na Ukrajině bylo roku 1978 na jeho počest pojmenováno „Stachanov". Město se tak jmenuje dodnes.

Jako stachanovec se dříve neformálně označoval mimořádný pracovník, úderník.
Stachanovské hnutí (také Údernické hnutí) vzniklo v roce 1926. Bylo oficiálně podporovaným hnutím dělníků působící v SSSR především během 30. let 20. století. Členové hnutí usilovali o dosažení mimořádných pracovních výkonů. V honbě za mimořádnými výkony často nedodržovali bezpečnostní opatření a používali speciálně upravené pracovní pomůcky (např. zvětšené lopaty), aby tím kompenzovali nedostatky moderní techniky. Tato opatření nezřídka vedla k invaliditě nebo byla příčinou úrazů. Opomíjeli i různé pomocné přípravné fáze (úkolové práce), zahrnuté v té které normě.

Termín úderník pochází rovněž ze SSSR (rusky ударник). Byl to dělník, který abnormálně překračoval stanovené výkonnostní normy a měl jít ostatním příkladem. Zpravidla se však jednalo o podvod, který sloužil především jako záminka k následnému zpevnění (zvýšení) norem.
Když se dnes řekne „stachanovec", mladí Rusi se pousmějí a pomyslí si něcoo o snaživém hlupákovi. Slovo dnes získalo nádech nadávky.
Na stachanovce se postupně téměř zapomnělo a jejich výkony už dávno budily spíš pousmání. Na Stachanovově rodné Ukrajině ale přesto kult bájného rubače zcela nevymizel. V srpnu 2010 tak mohla téměř všechna světová média otisknout zprávu o výkonu ukrajinského horníka Sergeje Šemuka, kterému se podařilo rekord z roku 1935 překonat. V donbaském dole vytěžil za směnu neuvěřitelných 170 tun uhlí a svůj plán splnil na rekordních 2023 procent. Také jen s ruční sbíječkou a za pomoci pouhých dvou dalších havířů, kteří nakládali uhlí do vozíku.Šemuk se tak stal nejmladším zasloužilým horníkem v zemi. Za svůj údernický výkon obdržel finanční prémii, získal několik ocenění od radnice rodného města Dzeržinsk a k úspěchu mu blahopřál také doněcký metropolita Ilarion. Vedle kamarádů z brigády přitom jeho počin nezapomněla komentovat ani státní agentura ITAR-TASS ze sousedního Ruska, která Sergeje pochválila slovy: „Náš současník pokračuje v tradicích zakladatele hnutí za zvýšení produktivity práce."
Některé kulty jsou zkrátka věčné.

Zdroj:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Alexej_Stachanov
http://cs.wikipedia.org/wiki/Stachanovsk%C3%A9_hnut%C3%AD
http://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9Adern%C3%ADk_(d%C4%9Bln%C3%ADk
http://euro.e15.cz/profit/stachanovci-jdou-901155
http://www.lidovky.cz/stachanovovuv-rekord-padl-po-75-letech-vic-uhli-vyrubal-ukrajinec-ph4-/lide.asp?c=A100810_200220_lide_mpr
http://encyklopedia.sme.sk/c/2359744/podvody-sovietskych-stachanovcov.html







 

Zobrazeno 5649×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka