V nový život

4. 1. 2013 0:01
Rubrika: osobnosti

Tak se jmenuje pochod hudebního skladatele Josefa Suka, který byl na Letních olympijských hrách v roce 1932 oceněn stříbrnou medailí.


 

Narodil se 4. 1. 1874 v Křečovicích u Neveklova. Byl zetěm a žákem Antonína Dvořáka. Oženil se s Dvořákovou dcerou Otilií, která zemřela 4 roky po narození jejich syna Josefa na vrozenou srdeční vadu. Tato událost velmi ovlivnila druhou část Sukovy tvorby. I přes naléhání přátel se nikdy znovu neoženil.

Byl významným houslistou, pedagogem a skladatelem. Se třemi spolužáky (mezi nimi např. Oskar Nedbal) založil České kvarteto, které svou kvalitou zapadlo mezi světovou špičku. Od roku 1922 působil na pražské konzervatoři jako profesor mistrovské třídy skladby, několikrát byl zvolen rektorem. Mezi jeho žáky patřil např. Jaroslav Ježek, Bohuslav Martinů.

Završil český romantismus a spolu s Leošem Janáčkem a Vítezslavem Novákem patří k průkopníkům české moderny.

Josef Suk zemřel 29. 5. 1935 v Benešově u Prahy. Pochován je v rodných Křečovicích.

Dílo:

Jako skladatel vycházel Josef Suk ze stylu romantiků Antonína Dvořáka. Z raných děl vyniká Smyčcová serenáda Es dur (1892) a scénická hudba k Zeyerově dramatické pohádce Radúz a Mahulena (1898), kterou přepracoval do suity pro koncertní provedení pod názvem Pohádka (1899). Psal rovněž skladby pro klavír, komorní skladby (Smyčcový kvartet č. 1 B dur, 1896), sbory na texty slovanské lidové poezie a orchestrální skladby. Závažný předěl v životě i díle Josefa Suka nastal v letech 1904-1905, kdy zemřel Antonín Dvořák a jeho dcera Otilie, Sukova žena. 
Suk na tyto události reaguje velkými orchestrálními díly s meditativním programním obsahem: symfonie Asrael (1906), hudební báseň Pohádka léta (1909), symfonická báseň Zrání (1917), Epilog pro sóla, sbory a orchestr (1920-1933). V této etapě se Suk nechává inspirovat současnými hudebními trendy (patrné vlivy impresionistů např. v Pohádce léta), vlastní svébytnou cestou se dostává k podobným výrazovým prostředkům jako expresionisté a stává se spolutvůrcem moderní české hudby počátku 20. století.

Vrací se však i k menším útvarům s prostším výrazem (Meditace na staročeský chorál Svatý Václave pro smyčcové kvarteto, klavírní skladby, sbory)

 

Zdroje:

http://www.czechmusic.net/klasika/suk.htm

http://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Suk_star%C5%A1%C3%AD

Obrázek

http://josefsuk.czweb.org/index.html

Pro příznivce Josefa Suka

http://josefsuk.czweb.org/index.html

Zobrazeno 1593×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka