Argonaut

4. 2. 2013 0:00
Rubrika: události

4. února 1945 začala tzv. Jaltská konference.


Byla druhým setkáním tzv. Velké trojky (Churchill, Roosevelt, Stalin) a jednou z nejdůležitějších konferencí druhé světové války. Odehrála se v únoru roku 1945 v sovětském rekreačním středisku na Krymském poloostrově, protože Stalin nedlouho před setkáním prodělal mozkovou mrtvici a lékaři mu zakázali cestovat. Stalin se americkou a britskou delegaci snažil ohromit přepychem. Sály i diplomatické pokoje byly plné zlatá a křišťálu, jedl se kaviár a pilo šampaňské. S čím ale organizátoři nic nezmohli, to bylo značné množství štěnic. Nikoliv odposlechových - ty byly nezbytnou součástí sovětské taktiky  - ale těch živých... Delegáti jaltské konference si tak i uprostřed luxusu stěžovali na všudypřítomný obtěžující hmyz.

Setkání mělo krycí název Argonaut a hlavními otázkami projednávanými byl vztah Spojenců k Německu a Francii, opět se projednávala polská otázka a také vznik Organizace spojených národů.
Závěry konference měly klíčový vliv na zbytek druhé světové války (požadavek bezpodmínečné kapitulace Německa, vstup SSSR do války proti Japonsku...) a na poválečné uspořádání v Evropě (rozdělení Německa na okupační pásma, hranice Polska...).

Její závěry (prohlášení) najdete zde
Šetiminutový pořad o ní můžete shlédnout zde.

Zdroj: 
www.moderni-dejiny.cz
http://cs.wikipedia.org/wiki/Jaltsk%C3%A1_konference

Zobrazeno 1071×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka