Atentát na Dvojčata

26. 2. 2013 15:12
Rubrika: události

Před 20 lety, 26. února 1993, vybuchla v podzemních garážích WTC bomba přivezená v dodávce.


Islámští teroristé, z nichž šest bylo později odsouzeno k dlouholetým trestům vězení, v čele s Ramzi Yousefem (*20.5.1967, Kuvajt) a Mohamedem Salamehem (*1.9.1967, konstruoval bombu) odpálili 680 kilogramovou improvizovanou nálož na bázi nitrátu močoviny.
Dodávku Ryder zaparkovali v garážích pod Severní věží. Výbuch nastal v 12:17 a způsobil 30 m díru. Statiku budovy vážněji nenarušil, protože útočníci dodávku s bombou zaparkovali několik metrů od původně plánovaného místa hned vedle jednoho z podpůrných sloupů.
Při atentátu zabili 6 lidí, dalším 1042 způsobili různě vážná poranění.
Značnou část budovy vyplnil dým a to si vynutilo úplnou evakuaci.

Ramzi Yousef poslal po bombovém útoku dopis do novin New York Times, který vyjádřil motivy tohoto útoku:
"Prohlašujeme svou odpovědnost za explozi pod zmíněnými budovami. Tato akce byla provedena v reakci na americkou politickou, ekonomickou a vojenskou podporu Izraele, stavu terorismu a zbytku diktátorských zemí v regionu."

Později také prohlásil, že doufal, že zabije 250000 Američanů, aby jim ukázal, jakou bolest způsobili Japoncům při atomovém bombardování Hirošimy a Nagasaki.

Ramzi Yousef se po uskutečnění útoku vrátil do Pákistánu, kde se bezprostředně zúčastnil pokusu o atentát na premiérku Benázir Bhúttovou.
Po dalším neúspěšném bombovém útoku na izraelskou ambasádu v Bangkoku se zúčastnil útoku na šíitské muslimy 20.6.1994 v Íránu.

Operace Bojinka
Během plánováné Operace Bojinka se chystal uskutečnit také atentát na Jana Pavla II. v čase jeho návštěvy na Filipínách (Světové dny mládeže, Manila 1995).

Po zatčení Yousef před soudem prohlásil: 
"Ano, jsem terorista, a jsem hrdý na to, jak dlouho bojuji proti vládě USA a proti Izraeli, protože jste většími teroristy. Vy jste ti, kdo vymysleli terorismus a používate jej každý den. Jste řezníci, lháři a pokrytci." 
(New York Times, 9. leden 1998)

http://wtc2001.blog.cz/1012/utoky-na-wtc
http://cs.wikipedia.org/wiki/Bombov%C3%BD_%C3%BAtok_na_Sv%C4%9Btov%C3%A9_obchodn%C3%AD_centrum_1993
http://en.wikipedia.org/wiki/Ramzi_Yousef

Zobrazeno 5039×

Komentáře

MartyR

zbabělec!

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka