Krteček a tatínek

21. 2. 2013 9:22
Rubrika: osobnosti

Dnes si připomínáme den narození známého českého výtvarníka a režiséra animovaných filmů, Zdeňka Milera, který před necelým rokem a čtvrt zemřel v úctyhodných osmdesáti letech.


V zemi se narodil krtek (Buty)

Již ve čtyřiadvaceti letech začal pracovat ve zlínských filmových ateliérech a také v barrandovském studiu Bratří v triku. Sám pro ně vytvořil známé logo tří postaviček malých kluků v pruhovaném tričku. Jeho prvotinou byl animovaný příběh na motivy Jiřího Wolkera, O milionáři, který ukradl slunce.

Nejvíce se ovšem do paměti zejména dětí vryla postavička malého krtka, která dobyla svět a můžeme být na něj náležitě pyšní. Za svůj život vytvořil na padesát dílů o Krtečkovi. Velkým vzorem pana Milera byl sám Walt Disney. V jednom rozhovoru prozradil, že k nápadu vytvořit krtečka přispělo právě to, že takovou postavičku Hollywood ještě nezpracoval.

Kdopak to mluví?

S výjimkou prvního dílu, Jak krtek ke kalhotkám přišel, není krteček mluvený. Nejen proto tak mohl dobýt svět. Jeho mluva je tvořena zvuky citoslovcí. Sám pan Miler dodal, že se svými dcerami Barborkou a Kateřinou měl vždy hezký vztah, proto bylo jednoduché, když se jen trochu zamračil a chvíli byl nepříjemný, že se malé rozbrečely. Tak vznikl krtečkův unikátní hlas – ze záznamu pláče jeho dcer. Ale udělal to tak prý jen jednou, aby je netrápil. Krteček je taková laskává a milá postava, možná to také ledacos vypovídá o panu Milerovi, který je vlastně jeho tatínkem.

Ilustroval i některé dětské knížky a spolupracoval s Ivanem Klímou. Jeho dílo bylo také oceněno. V roce 1957 získal své první ocenění Benátského lva na filmovém festivalu pro děti. Rok poté na festivalu v Montevideu a v roce 2006 obdržel z rukou prezidenta Václava Klause Medaili za zásluhy I. stupně. "Přinášel jste svými filmy do duší dětí i dospělých radost a vnímavost pro věci všední i nevšední, pro citovost, které je dnes kolem nás bohužel tak málo," uvedl Klaus.

Krtek a raketa

Asi nejvíce pan Miler prožíval úspěch při letu krtečka do vesmíru, kam si ho s sebou vzal kosmonaut A. Feustel. "Byl jsem tím fascinovaný. Krtečka jsem sledoval na všech možných záběrech z vesmírné lodi. Evokoval mi spoustu vzpomínek," řekl v rozhovoru pro iDNES.cz v červnu 2011.

zdroj: wikipedia; kultura.idnes

Zobrazeno 1259×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka