Nebožtík: "Dnes se mi bude špatně hrát"

17. 2. 2013 0:00
Rubrika: osobnosti

Píše se rok 1673. Zima se prodírá francouzským humorem a právě začal nový den, 17. února.


Náš hrdina se necítí moc dobře. Dívá se na prkna, která znamenají svět a povídá: „Dnes se mi bude špatně hrát.“ Všichni mu to rozmlouvají. „Jeane, nehraj, nemoc nestojí za to ...“ Ale náš hrdina si nedal říct. - Třese mnou zimnice, ale to nevadí. Nemůžu přece nechat své publikum čekat, vždyť by byli zklamáni. Hleny se mi derou z hrudi, je to strašný pocit a hlavně krvavá pachuť smrti. Chci se smát, ještě chvíli, aspoň nakonec a půjdeme domů s úsměvem na tváři. - Hra končí. Byl náš Zdravý nemocný? Jeviště je prázdné. Padá. Krev je všude kolem úst. Je to fraška, derniéra.


Kdo byl náš hrdina?

Jean-Baptista Poquelin, známý jako Moliére, se narodil 15.1.1622 v Paříži do rodiny dvorního čalouníka. Vystudoval řádné studium nejdříve na jezuitské koleji v Clermontu, poté se stal právníkem v Orléansu. Bylo to Skvělé divadlo, které v roce 1643 s ostatními herci založil, i když dlouho se přízni netěšilo a zaniklo při uměleckém dobývání Paříže, kde nedobyl prkna, ale celu věznice pro dlužníky. Tou dobou již používal pseudonym Moliére, aby nekompromitoval svou rodinu. Úspěch však číhal za dveřmi. Již roku 1658 možná při sklence bourbonu měl šanci zahrát v Malém Bourbonském paláci, od rolu 1660 již v Palais Royal. Oblíbenost u krále ho vynesla až do „divadelní společnosti královy“. Spolu se svým kolegou Lullym tak ztvárnili spoustu významných děl.

V jeho díle převažují satirické komedie, veršované i prozaické, které se tématicky zaměřují na nešvary francouzské vyšší společnosti. Nebral si servítky ani s církví. Kritizoval lakotu, naivitu, pokrytectví, ale hlavně snobství. Není proto divu, že měl i nepřátelé, kteří se ho snažili všelijak očernit. Síla jeho děl není ani tak v zápletce, jako v důmyslnosti jazyka a humoru. Břitká a výstižná satira dominuje jeho hrám a je vždy patrné, které cílové skupině hra patří. Není proto divu, že některé jeho postavy, nebo fráze po staletí přešly do běžného jazyka a mluvy jako ustálené výrazy.

Kdo ví, jaké je Moliérovo nejznámější dílo?

Více o něm zde.

Zobrazeno 1204×

Komentáře

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka