Pětihvězdičkový Nimitz

24. 2. 2013 0:00
Rubrika: osobnosti

Rodilý Texasan s německými předky pokořil ve svých dvaceti letech Námořní akademii v Annapolisu. Jestli z toho měl po letech ponorku se můžeme dozvědět níže.


Chester William Nimitz

Chester se narodil 24.2.1885 v Texasu rodičům Anně a Chester Bernardovi Nimitzovým. Otec mu bohužel zemřel ještě před narozením, a tak se jeho velkým vzorem stal dědeček, Karl Henry Nimitz, námořní obchodník. Toto řemeslo v jejich rodině mělo velkou tradici. Proto nás nepřekvapí fakt, že jeho jediný syn, Chester William Jr., se také stal námořníkem. Ale to bychom předbíhali. Nejprve chtěl být jen armádním úředníkem, ale když zjistil, že nejsou místa volná, zkusil šanci v Námořní akademii. Přípravu ovšem nepodcenil a ležel takříkajíc v knihách. Psal se rok 1901. O čtyři roky později úspěšně absolvoval jako sedmý ze sto čtrnácti absolventů.  Plavil se například na dělovém člunu Panay, křižníku Denver, nebo torpédoborci Decateur. S Decateurem nastala potíž při nájezdu na pevninu na Filipínách, kvůli kterému byl písemně pokárán a předveden před soud. Ale bez chyb by se člověk nemohl zlepšit.

Ponorková nemoc?

Po převelení k ponorkám v roce 1909 se o tři roky později stal velitelem atlantické ponorkové flotily. Jelikož uměl dobře německy, čekala ho stáž v Nurembergu, kde studoval zejména naftové ponorkové motory. Válka se s válkou sešla. Po první, kde byl členem hlavního štábu ponorkového loďstva, se v druhé světové válce vyšvihl na nejvyššího velitele loďstva tichomořského. Niterně se ho týkala válka v Tichomoří. Nám mohou být známé termíny, jako je vylodění na Guadalcanalu nebo bitva u Midwayských ostrovů, které se odehrály v roce 1942.

Pětihvězdičkový Nimitz

Triumfu všech námořních hodností dosáhl v roce 1944, kdy se se svými kolegy Leahym a Kingem stal pětihvězdičkovým admirálem, velkoadmirálem. Od té doby nikdo takovou hodnost znovu nezískal.

Mariňákova rodina

Se svou ženou Cathrine Vance Freeman měl čtyři děti. Syn Chester Jr. šel v jeho stopách. Byl také „ponorkář“, ale i zbylé děti měly zajímavý život. Dcera Kate pracovala ve Washingtonské knihovně v sekci hudby a vdala se za námořního velitele Jamese Thomase Laye. Za dva roky ji bude sto let. Další dcera Nancy byla specialistkou na sovětskou ekonomiku v RAND Corporation necelých třicet let. Poslední z dcer Mary Manson se stala dominikánkou a šestnáct let vyučovala biologii na Dominikánské univerzitě v Kalifornii, kde se poté stala děkankou a prezidentkou institucionálního výzkumu.

Život Chestra Williama Nimitze skončil v lednu 1966 pohledem na moře v kalifornské zátoce na ostrově Yerba Bay. Na jeho počest byla po něm v sedmdesátých letech pojmenována nukleární letadlová loď a také označení pro letadlovou třídu nese jeho jméno Nimitz.

zdroj: wikipedia

Zobrazeno 1254×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka