Už u vás taky zvonili?

16. 2. 2013 2:06
Rubrika: osobnosti

Charles Taze Russell se narodil 16. února 1852 v Allegheny (dnes část Pittsburgu).


Pocházel z presbyteriánské církve, kde byl vychován. Asi jako patnáctiletý mladík prošel hlubokou náboženskou krizí, během níž bytostně prožíval, že není možné spojit představu pekelných trestů s Boží láskou a milosrdenstvím. Tuto svou krizi vyřešil tím, že se stal členem jedné radikální adventistické skupiny a přijal její učení o neexistenci nesmrtelné lidské duše. Roku 1872 založil pod názvem Medzinárodní společnost badatelů Bible (International Bible Students' Association). V roce 1879 se osamostatnil a začal vydávat vlastní časopis Sionská strážná věž a Hlasatel Kristovy přítomnosti (Zion’s Watch Tower and Herald of Christ’s Presence). Propagoval své myšlenky o blížícím se konci světa, který měl nastat v roce 1914. Okolo časopisu se zformovalo rychle rostoucí hnutí. Russel hnutí zorganizoval a v roce 1881 založil na jeho podporu obchodní korporaci Siónská traktátová společnost Strážná věž.
Během svého života podnikl několik misionářských cest a dokonce jednu cestu kolem světa, aby zvýšil počet členů své náboženské společnosti.

Charles Taze Russell je autorem série šestí svazků tzv.
Studií Písem, jež se stala základním věroučným spisem hnutí:

  • Božský plán věků

  • Čas se přiblížil

  • Přijď království tvé

  • Bitva Armageddon

  • Smíření mezi Bohem a člověkem

  • Nové stvoření

K apokalyptickým událostem však nedošlo a datum očekávaného konce světa byl ještě několikrát posunut. Největší očekávání se potom vztahovala na roky 1925 a 1975.
Když Ch.T.Russel 31. října 1916 zemřel, převzal vedení organizace soudce Joseph F. Rutherford (1916-1942). Ten ve své knize Milióny nyní žijících nikdy nezemřou, vyhlásil za začátek Boží vlády na zemi rok 1925. Proslavil se hlavně jako velice úspěšný organizátor, který během svého života vybudoval z Badatelů Bible přísně hierarchickou a vojensky disciplinovanou organizaci.
Roku 1931 se změnil její název na Svědkové Jehovovi.

Zdroj:

http://www.milost.sk/logos/clanok/uz-u-vas-zvonili
http://sk.wikipedia.org/wiki/Charles_Taze_Russell
http://cs.wikipedia.org/wiki/Charles_Taze_Russell

 

 

Zobrazeno 1127×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka