Kostel sv. Vavřince

19. 3. 2013 0:00
Rubrika: události

Před 91 lety proběhlo v Sobotíně slavnostní svěcení tří kostelních zvonů, zabavených pro potřeby vojáků v 1. světové válce. Slavnosti se účastnilo na tři tisíce lidí.


 Obec Sobotín se svým kostelem svatého Vavřince leží v podhůří Jeseníků, 13 km na sever od města Šumperka, v malebném údolí Klepáčovského potoka (Sudety). Nadmořská výška sobotínského kostela se udává necelých 440 m. n. m. Kostel je dlouhý 26 m, široký 8,5 m a vysoký 9,5 m.

První zmínku o sobotínském kostele nalezneme v roce 1351, kdy se stává součástí litomyšlského biskupství. Současný kostel sv. Vavřince byl postaven ve dnech 18. 4. 1605 až 23. 3. 1608 za Matouše Göpperta. Kostel zaznamenán jako katolický v roce 1676 a jako první katolický kněz zde působil Matthias Leander Schmid.  Během jeho působení zde začaly neblahé čarodějnické procesy.

V roce 1844 se stává patronem kostela podnikatelská rodina Kleinů, kteří zakoupili vízmberské panství, včetně sobotínských železáren. Albert Klein nechal mimo jiné zhotovit nový oltářní stůl i s kamenem, 2 boční oltáře a velký kříž.

Roku 1876 byly na věž umístěny nové hodiny, v roce 1895 vyrobili pro kostel nové varhany bratři Braunerové z Uničova. V roce 1911 zavítal do Sobotína P. Dr. Antonín Cyril Stojan ku příležitosti pohřbu Dr. Huberta Kleina. V letech 1911 až 1919 působil v Sobotíně Karel Josef Matocha, pozdější olomoucký arcibiskup.

V roce 1920 zavedli do kostela elektřinu, v letech 1924 – 1930 bylo díky darům konkrétních lidí zhotoveno devět oken. Okno „Andělíček“ nad hlavním vchodem darovali farníci, kteří se vrátili z první světové války.

Sobotínský kněz Theophil Goldmann odjel v r. 1925 s olomouckou delegací do Říma a navštívil papeže Pia XI. Během druhé světové války byly kostelu odebrány všechny zvony. Na konci války bylo během odvetných opatření zapáleno 13 domů a zastřeleno 12 lidí, mezi nimi i sestra Marie Paschalis, kterou pohřbil tehdejší farář Bruno Esch naproti sakristii. V listopadu 2011 byl ve Wroclavi zahájen proces blahořečení sestry Marie Paschalis a jejích devíti družek. P. Bruno Esch odchází do Německa s posledním transportem 6. září 1946.

V srpnu 1946 přichází do Sobotína český kněz Josef Metoděj Šenkyřík. 8. ledna 1950 byl zatčen a odsouzen na 7 let.

Za P. Květoslava Kulavíka byla při opravě věže a nakloněného kříže v roce 1964 otevřena makovice kostela. Všechny spisy byly po doplnění vráceny do makovice kostela.  Farnost Sobotín na roky 1958 až 1969 ztratila samostatnost.

Za P. Josefa Huriny CSsR se farnost pustila do opravy kostelní fasády a malování kostela ( 1975). V osmdesátých letech se opravovaly varhany, sundán a opraven kostelní zvon (zvoní v tónu f). V letech devadesátých pokračovala oprava střechy (za jáhna Václava Dvořáka), kostel má od roku 1997 noční osvětlení. 4. prosince 1999 se ostatky rodiny Kleinů vyňaly z mauzolea a byly znovu pohřbeny do rodinné hrobky u kostela sv. Vavřince.

Za P. Milana Palkoviče probíhala oprava venkovní fasády, věže a kříže u kostela. V současné době se opravuje zídka kolem kostela. V posledních letech se u nás více vyzdvihuje sv. Vavřinec jako patron jáhnů a kolem 10. 8., kdy připadá svátek sv. Vavřince, se zde koná pouť jáhnů.

Zdroj:

Mgr. Miroslav Mikuláštík, kronikář obce

foto:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_svat%C3%A9ho_Vav%C5%99ince_(Sobot%C3%ADn)

Zobrazeno 2471×

Komentáře

Tofl

To je milé, že se v "Událostech dne" objevil článek o sobotínském kostele :-)

voda-zpívající

díky rádo se stalo

Marťule

a za týden v něm budu :))))

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka