Král Bene

13. 3. 2013 0:00
Rubrika: osobnosti

13.března 1516 zemřel v Budíně král český a uherský, Vladislav Jagellonský.
Vladislav byl nejstarším synem Kazimíra, polského krále z rodu litevských Jagellonců. Narodil se 1. března 1456.  Jako Vladislav II. byl zvolem českých králem v r. 1471 po smrti Jiřího z Poděbrad, který si ho vybral za svého nástupce v době, kdy si katoličtí páni zvolili za svého budoucího vladaře Matyáše Korvína. Český sněm však Matyáše odmítl a uznal Vladislavův nárok na český trůn ( byl příbuzný s Ladislavem Pohrobkem).


České králoství bylo rozpolceno. Vladislavovi zůstaly jen vlastní Čechy, vedlejší země připadly Matyášovi. Země se ocitla ve válce, která se táhla až do roku 1478. Po jednáních nejprve v Brně a napřesrok pak v Olomouci, byla uzavřena mírová smlouva, která nebyla pro Vladislava příliš výhodná. Jenže Matyáš v r. 1490 zemřel a Vladislavovi tak připadly i Uhry, kam také natrvalo přesídlil.


Vladislav byl nazýván „král Bene“. Prý takto odpovídal na všechny požadavky své šlechty. Přesto, že se k moci dostal díky utrakvistům,  podporoval církev katolickou. V r. 1485 se podařilo uzavřít kutnohorský náboženský mír, který uzákonil svobodu obou vyznání.


Ačkoliv je Vladislav považován za slabého a nerozhodného panovníka, který se nechal manipulovat vysokou šlechtou, v pozdějších letech jeho panování zavládli v zemích koruny české relativní klid a prosperita. Toto období je známé třeba oživením stavební činnosti – tzv. Vladislavská či pozdní gotika (např. Královská oratoř v katedrále Sv. Víta, Vladislavský sál na Hradě).

Težko lze u krále hovořit o „osobním“ životě, ale ani ten neměl lehký. Po sňatku-nesňatku s Barborou Braniborskou se oženil s Beatricí Neapolskou, vdovou po Matyáši Korvínovi. Ani jedno z těchto dvou manželství nebylo vlastně platné.  Až v r. 1502 se král právoplatně oženil s Annou z Foix, se kterou měl dvě děti - Annu a Ludvíka. Anna při druhém porodu zemřela. Stárnoucí a nemocný král ji přežil o 10 let. Mocenské zájmy Habsburského rodu Vladislava dotlačili k tomu, že děti v raném věku (což nebylo neobvyklé) zasnoubil s vnoučaty císaře Maxmiliána - Marií a Ferdinandem, pozdějším českým králem, čímž byl dán základ vzniku rozlehlé říše rakouských Habsburků.

Zobrazeno 1770×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka