MDŽ včera a dnes

8. 3. 2013 0:00
Rubrika: události

Mezinárodní den žen (ve zkratce MDŽ), připadající každoročně na 8. března,je původem socialistický svátek, jde však o mezinárodně uznávaný den stanovený Organizací spojených národů k výročí stávky newyorských švadlen v roce 1908. Svátek žen byl poprvé slaven 28. února 1909 po vyhlášení Americkou socialistickou stranou. Od roku 1911, kdy byl poprvé slaven v Německu, Rakousko-Uhersku, Švýcarsku, Dánsku a USA, mezi jeho cíle patřilo volební právo žen, od roku 1975 pak je připomínán jako den mezinárodní solidarity žen za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj.

Demonstrace žen na konci zimy, tradičně o nedělích, se nejdříve konaly v USA na popud tamní Socialistické strany USA; velké shromáždění za volební právo žen se konalo 8. března 1908 v New Yorku. Na první mezinárodní ženské konferenci Druhé internacionály v Kodani v srpnu 1910 prosadila německá socialistka Clara Zetkinová pořádání mezinárodního svátku, tehdy ještě bez určení pevného data.

Datum 8. března se ustálilo až po 1. světové válce, zejména pod vlivem velké demonstrace v Petrohradě roku 1917 těsně předcházející únorové revoluci,která se konala poslední neděli v únoru dle juliánského kalendáře, což odpovídá 8. březnu kalendáře gregoriánského. Svátek se rychle rozšířil, jeho obsah kolísal od politického a feministického protestu po apolitickou socialistickou obdobu Svátku matek. – tolik Wikipedie.

Tento svátek má bohužel velmi nelichotivý podtext. Ženy v socialistickém Československu byly odměňovány jako hrdiny socialistické práce. Většinou dostávaly mýdlo a karafiát. Děti jim vyráběly přáníčka a recitovaly básničky.

Tato fotografie je z roku 1977, kdy jsme jako prvňáci hráli divadlo pro dělnice závodu Texlen.

Tento svátek může ale dnes vnímat jinak. Měl původně připomenout, v kolika zemích ještě nemají ženy stejná práva jako muži. My, ženy 21.století v rozvinuté Evropě,  bereme jako samozřejmost, že jako ženy řídíme auta, studujeme na vysokých školách či máme volební právo. Před nějakými 100 lety tomu tak nebylo. A ještě dnes mají ženy za stejnou práci často nižší platy než muži.

Mezinárodní den žen by mohl připomenout rozměr ženství. Osobně jsem dojatá z toho, jaký vztah měl k ženám Ježíš. Bylo to v židovské kultuře něco nevídaného. Rozmlouval sám se Samařankou u studny. Nechal ženu, ještě k tomu ženu pochybné pověsti, aby mu svými slzami umývala nohy a sušila je svými vlasy, chodil do domu k Marii a Martě, odpustil hříšnici, kterou chtěli ukamenovat. A jako první se zjevil Máří Magdaléně a poslal ji, aby radostnou zvěst o Zmrtvýchvstání předala učedníkům. Tehdy u židů nemělo svědectví ženy patřičnou váhu.

Doporučená literatura:
Eldredge, John a Stasi – Úchvatná (Návrat domů)
Ceragiolo Ferruccio – Sedm žen z evangelií (KNA)

Zobrazeno 3641×

Komentáře

magda

Moc pěkně napsané, díky, Krásnáženo =)

Krasnazena

Díky za povzbuzení, Magdo:-)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka