Nejen starší bratr

23. 3. 2013 0:00
Rubrika: Nezařazené

Byl jeden chlapec, který měl o tři roky mladšího bratříčka a  starší sestru.


Tatínek těch sourozenců byl lékař a celá rodina žila v Malých Svatoňovicích. Děti rostly a časem bylo patrné, že jsou nadané. Každý z chlapců byl nadán trochu jinak. Jeden vládl spíš perem a druhý štětcem. Ten, který vládl perem, se stal slavnějším, ale i ten druhý rozhodně stojí za zmínku. Byl jím, jak už asi tušíte, Josef Čapek.

Josef Čapek se narodil 23. 3. 1887. Byl to český malíř, scénograf, ale i výtvarný kritik. Vystudoval Umeleckoprůmyslovou školu a později se podílel například na řízení časopisu Umělecký měsíčník a byl rovněž redaktorem časopisu Volné směry. Josefa Čapka známe také jako autora krásného Povídání o pejskovi a kočičce (kdo by neznal příhodu o tom, jak pekli dort!).

Josef rovněž kreslil do Lidových novin a spolupracoval se svým bratrem Karlem (například Ze života hmyzu). V neposlední řadě se Josef Čapek pokoušel o vlastní literární tvorbu.  Posmrtně vyšlo dílo Psáno do mraků, to ale není zdaleka jediným jeho dílem. Takže k výčtu profesí  Josefa Čapka můžeme přidat ještě jednu - spisovatel. Dá se zřejmě říci, že Čapkovi měli psaní v krvi. Také nejstarší sestra Helena psala. Nejvíce je spojována s knihou, kterou napsala o svých bratrech - Moji milí bratři.

Život Josefa Čapka skončil v roce 1945 v koncentračním táboře.  Dnes by  slavil narozeniny. Připomeňme si tedy při této příležitosti Josefa Čapka nejen jako bratra Karla, ale jako malíře, spisovatele a bojovníka proti nacismu. Jako člověka Josefa Čapka, který nás jistě může něčím inspirovat. Bratři Čapkové jsou hezkou ukázkou, že plodnější než rivalita je spolupráce.

Zdroje:

http://www.libri.cz/databaze/kdo20/list.php?od=c2&count=20&start=1

http://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_%C4%8Capek

 

Zobrazeno 1170×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka