Skvost české architektury

26. 3. 2013 23:26
Rubrika: události

Před 655 lety byl za účasti císaře a krále Karla IV. slavnostně otevřen hrad Karlštejn.


Hrad Karlštejn leží na skalní vápencové ostrožně v Českém krasu a patří mezi maloplošná zvláště chráněná území CHKO Český kras. Nedaleko hradu se vine údolí řeky Berounky. Hrad je možno spatřit při jízdě vlakem mezi stanicemi Praha hl. n. a Příbram. Pohled stojí opravdu za to.


Karlštejn založil v roce 1348 Karel IV. Základní kámen položil 10. června 1348 pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic. Jeho postavení mezi českými hrady je výjimečné.  Vyniká svou mohutností, krásnou architekturou a především tím, že mu připadla úloha dobře zabezpečené schránky korunovačních insignií a nejcennějších relikvií římské říše. Od roku 1355 už Karel IV. pobýval na hradě a sám dohlížel na dokončování stavby hradu, ale především hradní kaple. Hradní opevnění mělo ve své době odolat jakýmkoli útokům a to se skutečně potvrdilo v roce 1422, kdy Karlštejn marně obléhali Pražané.

Kaple Sv. Kříže je bezesporu nejcennější část Karlštejna. Nachází se ve Velké věži, kde podle rozkazu Karla IV. nesměl nikdo spáti nebo ležeti se ženou, ani se svou zákonitou manželkou. Kaple je dílem Mistra Teodorika a byla dokončena až v roce 1365, tedy téměř 10 let po slavnostním otevření hradu. Je vzácná především svou čistou gotickou výzdobou.

 Hrubá stavba Karlštejna trvala přes deset let, vnitřní úpravy kaple svatého Kříže se protáhly až do roku 1365. Hradní opevnění mělo ve své době odolat jakýmkoli útokům a to se skutečně potvrdilo v roce 1422, kdy Karlštejn marně obléhali Pražané.

Na konci 16. století ještě byly z příkazu císaře Rudolfa II. opraveny poškozené hradní budovy, ale přesto v té době již počínal postupný úpadek Karlštejna. Roku 1619 byly odvezeny korunovační klenoty i s archivem do Prahy, v roce 1620 posádka vydala hrad vojsku Ferdinanda II. bez boje a roku 1648 dobyli hrad Švédové. Třebaže chátrání hradu pokračovalo, uvědomovali si nejen čeští vlastenci, ale i majitelé hradu - habsburští panovníci - historický význam Karlštejna. Císař František II. i jeho syn Ferdinand proto nechali nejvíce postižené části opravit. Po roce 1853 dozor nad těmito pracemi převzala nově založená Centrální komise na ochranu památek se sídlem ve Vídni. Dnešní podobu získal Karlštejn při puristické úpravě v letech 1887-1899. Základní stavební plány navrhl profesor Friedrich Schmidt, s přihlédnutím ke stanoviskům dalších odborníků však byly pozměněny Josefem Mockerem, který současně vykonával vrchní dohled nad probíhajícími pracemi. 

Od roku 1918 je hrad státním majetkem a v roce 1962 byl vyhlášen národní kulturní památkou. Patří mezi nejnavštěvovanější hrady poslední doby.

 

Zdroje:

http://www.hradkarlstejn.cz/historie-hradu/

http://www.zamky-hrady.cz/2/karlstejn.htm

http://cs.wikipedia.org/wiki/Chr%C3%A1n%C4%9Bn%C3%A1_krajinn%C3%A1_oblast_%C4%8Cesk%C3%BD_kras

 

foto:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Karl%C5%A1tejn

Zobrazeno 1175×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka