Svatý s trojlístkem

17. 3. 2013 0:00
Rubrika: svatí

S tímto netradičním atributem je zobrazován Věrozvěst Irska, svatý Patrik, kterého si dnes připomínáme.


 

Svatý Patrik žil na přelomu 4. a 5. století. Přesto, že pocházel z velšanské křesťanské rodiny, o víru se moc nezajímal. Zlom v jeho životě nastal tehdy, když statek jeho otce přepadli irští piráti a 16ti letého Patrika odvedli s sebou do Irska. O svém vnitřním životě během svého zajetí napsal:Hlídal jsem denně ovce, a do mého srdce přicházelo víc a víc Boží lásky. Už před úsvitem jsem povstal k modlitbě, za mrazu, ve sněhu, v dešti. Necítil jsem lenost, neboť už tehdy ve mně planul Duch.“

 

Po šesti letech se mu podařilo uprchnout a dostat se zpátky domů. Sny o Irsku ho však vracely zpět. Slyšel v nich volání k návratu, tentokrát jako misionář. Přípravu na toto poslání začal ve Francii, kde žil několik let jako mnich na Lérinských ostrovech a poté se připravoval v Auxerre u sv. Germána na přijetí kněžství. Brzy po vysvěcení na kněze byl vysvěcen na biskupa a dostal pověření k hlásání evangelia v Irsku. Z počátku to neměl vůbec jednoduché, ale znalost irské mentality – z doby svého zajetí – mu pomohla získat přízeň místních pánů, na jejichž žádost pak poučoval lid o nové víře, kázal jim a dával příklad svým strohým životem a askezí.

Na Patrikovo pozvání jezdilo do Irska množství kněží a biskupů z jiných zemí. V zemi se během krátké doby vybudovalo na 300 chrámů a bylo pokřtěno na 120 tisíc lidí. Brzy se o zemi začalo říkat, že je to „ostrov svatých“. Irové ho milovali jako otce a bohatí mu nosili dary. Ty však Patrik odmítal se slovy, že chudoba je nejjistější cesta do nebe. Za 30 let jeho působení se stalo prakticky celé Irsko křesťanským. Podle víry ostrovanů vykonal mnoho zázraků. Poručil například zmijím, aby opustily Irsko. Dodnes zde žádné nenajdete.

A jak přišel ke svému atributu? V jedné legendě se vypráví o tom, jak světec poučoval posluchače o tajemství Nejsvětější Trojice. Pro názornost utrhl lístek jetele a ukázal trojlístek posluchačům s otázkou, zda vidí jeden list, nebo tři lístky. Prostota Patrikova přístupu k víře je až obdivuhodná.

Svatý Patrik zesnul 17. března kolem r. 460 ve městě Alster.

Je patronem Irska, Nigérie, inženýrů, kadeřníků, kovářů, horníků, bednářů, zajatců, je ochráncem dobytka, ochráncem proti hadům, proti strachu z hadů, proti hadímu uštknutí; proti obtížnému hmyzu; proti zlu.

Bývá zobrazován s hady a trojlístkem, v biskupském oděvu zelené barvy.

Zdroj:

http://www.missio.cz/odkazy/kalendar-svatych-misionaru/sv-patrik/

http://www.vira.cz/Texty/Knihovna/Svaty-Patrik.html

http://cs.wikipedia.org/wiki/Svatý_Patrik

Zobrazeno 1251×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka