Vlajka pro Tibet

10. 3. 2013 18:06
Rubrika: události

10. března 1959 ve Lhase, hlavním městě Tibetu, propuklo tibetské národní povstání. 


 


Čína povstání potlačila a výsledkem represí bylo 87 000 mrtvých Tibeťanů.
Na protest proti okupaci Tibetu se zformovalo Sdružení tibetských žen. 
Dalajlama
Tändzin Gjamccho odešel do Indie a do exilu ho následovalo 80 000 Tibeťanů. Čínský premiér Čou En-laj oznámil rozpuštění tibetské vlády.
Dalajlama zavrhl Sedmnáctibodovou smlouvu, ke které byla „tibetská vláda a tibetský lid donucena hrozbou zbraní“. V Mansúrí v severní Indii byla vyhlášena tibetská exilová vláda.
Kdekoliv jsem spolu s naší vládou, tibetský lid nás uznává jako vládu Tibetu,“ vysvětluje dalajlama. Valné shromáždění OSN schvaluje rezoluci o Tibetu, požadující „respektování základních lidských práv tibetského lidu a jeho odlišného kulturního a náboženského života.“

Stručnou historii Tibetu v letopočtech najdete zde 

V Tibetu jsou desítky let porušována základní lidská práva, včetně systematického potlačování svobody slova, politického a náboženského vyznání, národní a kulturní identity. Tibeťané se stali menšinou ve své vlastní zemi. Tibeťanům jsou odpírána práva na vzdělání, zdravotní péči, používání mateřského jazyka aj. Dochází k cenzuře sdělovacích prostředků a internetu. Lidé jsou zatýkáni, zadržováni a souzeni bez práva na obhájce a řádný soudní proces. Dochází k mučení politických vězňů a k diskriminaci jejich rodinných příslušníků.
V Česku vzpomínkové akce a akce na podporu Tibetu organizuje občanské sdružení Lungta.
Občanské sdružení Lungta je nevládní neziskové sdružení občanů se zájmem o Tibet a tibetskou kulturu. Cílem sdružení je získávat a zveřejňovat informace o situaci v Tibetu, porušování lidských práv, unikátní tibetské kultuře a tibetském způsobu života. Lungta podporuje projekty v rámci Veřejné sbírky Tibet, koordinuje kampaň Vlajka pro Tibet v ČR, spravuje webový portál Tibinfo, zabývá se publikační činností a podílí se na organizaci přednášek dalajlamy v Praze.


Zdroj:
http://www.tibinfo.cz
http://cs.wikipedia.org/wiki/Tibetsk%C3%A9_n%C3%A1rodn%C3%AD_povst%C3%A1n%C3%AD



 

Zobrazeno 1638×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka