Židle č. 14

3. 3. 2013 14:47
Rubrika: osobnosti

Víte, co je to thonetka? Její tvůrce, Michael Thonet, zemřel 3. 3. 1871 ve Vídni.


Narodil se 2. července 1796 v Boppard. Vyučil se stolařem a v rodišti založil řemeslnickou dílnu, v níž vyráběl nábytek. Ve třicátých letech 19. století začal dělat pokusy s ohýbáním dřeva, čehož pak využil i ve své profesi. Ohýbaný nábytek poprvé představil veřejnosti roku 1841 na průmyslové výstavě v Koblenci. Na radu rakouského kancléře Metternicha založil vlastní firmu na výrobu nábytku ve Vídni. 
Michael Thonet měl s manželkou Annou Marií měl celkem třináct dětí, osm jich však zemřelo v mládí.
Zájem o ohýbaný nábytek neustále rostl, roku 1856 se proto Thonet rozhodl založit novou továrnu. Kvůli výhodným podmínkám si vybral moravské Koryčany, kam se následně sám na čas přestěhoval. Výroba se zde rozběhla roku 1857 a díky velkým úspěchům se firma zanedlouho rozšířila i o závody v Bystřici pod Hostýnem a Vsetíně. Později založil továrny také v Radomsku a v německém Frankenbergu. 
Michaelu Thonetovi patří obdiv za ohýbaný nábytek, s nímž ohromil i zaplavil svět. Jenže změnil - a po něm jeho synové - i část Moravy. Zatímco se stále připomíná vliv Tomáše Bati na průmysl, ale také na podobu města Zlína, rodina Thonetů totéž zvládla už v 19. století v Bystřici pod Hostýnem a jeho okolí. I díky ní a rozmachu, který tomuto místu přinesla, byla v roce 1864 obec povýšena na město. Thonetové stáli za stavbou dělnických domů pro perspektivní zaměstnance, zaplatili i železnici z Hulína do Bystřice včetně vlečky přímo do továrního areálu. Samozřejmě jim zjednodušila přepravu materiálu i zboží, jenže sloužila i městu. Stejně jako vodovod a kanalizace – také ty nechali postavit pro továrnu i Bystřici pod Hostýnem. Zřídili vlastní požární "sbor", tovární školu, kde se vyučovala technologie, fyzika, chemie, ekonomie i lesní hospodářství. Postavili i nemocnici.
Kdybyste hledali první "zelené", pak to byla rodina Thonetů, která stanovila pravidla, jimiž se řídila těžba dřeva, jeho svoz a dokonce ochrana ptactva v lesích, kde bukové dřevo těžili.

Thonetka
Historie slavné„Židle č. 14“ („Konsumstuhl Nr. 14“) se začala psát v roce 1859, kdy Michael Thonet navrhl z ohýbaného dřeva první kus. Její výroba byla tehdy převratná. Ve srovnání s tehdejší konkurencí byla židle neuvěřitelně lehká, vážila okolo tří kilogramů. Byla levná, dobře se na ní sedělo, a navíc se časem osvědčila jako téměř nezničitelná. Stala se nedílnou součástí interiérů mnoha kaváren minulého století, nočních klubů, kasin, kasáren i vybavení salónů.
Kvalitu a pevnost židle demonstroval Michael Thonet mimo jiné shozením z Eiffelovy věže na Světové výstavě v Paříži, kde získal také zlatou medaili. Mezi známé osobnosti, které si oblíbily Thonetovy produkty, patřil např. i Pablo Picasso. Z těch současných má thonetky ve svém sídle třeba Sandra Bullock.
Thonetka se dodnes vyrábí ve svém původním klasickém designu v závodě v Bystřici pod Hostýnem. A ani výrobní technologie se od svých začátků prakticky nezměnila. Židle jsou stále zhotovovány z bukového dřeva napařováním dřevěného hranolku sytou párou, aby se dal lépe ohýbat. Ruční ohyb opěradlové části židle se provádí pomocí tvárnice, jejíž tvar kopíruje speciální pásnice zabraňující praskání ohýbaného dřeva. Jedná se o velmi náročnou ruční práci, kterou ani dnes nemůže nahradit žádný stroj. 

Zdroj:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Michael_Thonet
http://bydleni.idnes.cz
http://www.czech.cz/cz/Podnikani/Firmy-v-CR/Thonetka-%E2%80%93-ceska-zidle-svetoveho-jmena

 

Zobrazeno 2375×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka