Diplomat viržinka a koňaku

2. 4. 2013 0:00
Rubrika: osobnosti

Před 55 lety zemřel v Praze kněz, historik umění a archeolog Prof. ThDr. PhDr. Josef Cibulka.


Narodil 1. července 1886 v Ústí nad Orlicí. Studoval na nižším gymnáziu v Lanškrouně, vyšší studium absolvoval v Litomyšli, kde v roce 1905 maturoval. Teologii a umění studoval na univerzitách v Římě, v Paříži a ve Vídni. V letech 1910–1918 působil jako docent na biskupském kněžském semináři v Hradci Králové, kde přednášel dějiny církevního zpěvu, hudby a církevního výtvarného umění. 
Od r. 1922 učil na KTF UK jako mimořádný profesor a od r. 1926 jako řádný profesor křesťanské archeologie a dějin církevního umění.
V roce 1927 se Josef Cibulka habilitoval také na filozofické fakultě. Podkladem k habilitačnímu řízení byla jeho kniha o ikonografii Ukřižovaného. Roku 1934 vyšlo snad nejvýznamnější Cibulkovo monumentální dílo Václavova rotunda svatého Víta.
V r. 1935 mu prezident Francouzské republiky udělil důstojnický kříž Čestné legie za zásluhy o lidstvo. 
"Abbé Cibulka" byl umělec života, duchaplný muž nevyčerpatelného humoru a životní energie, bystrý pozorovatel a glosátor všech a všeho okolo sebe, zároveň však pečlivý vědec, odborník univerzálního rozhledu. Pojilo ho přátelství s profesory Matějčkem a Birnbaumem. I toto přátelství způsobilo, že po uzavření vysokých škol (1939) v době války pracoval až do r. 1945 jako ředitel Národní galerie v Praze. Cibulkova diplomacie viržinka a koňaku nesla své ovoce. Až na výjimky dokázal minimalizovat zásahy německé okupační správy do chodu galerie a sbírky pod jeho vedením nejen že přežily válku beze ztrát, ale byly bohatě rozmnoženy.
Zabýval se i studiem Korunovačních klenotů. Podílel se na jejich prvním vystavení v roce 1929 a před uložením po okupaci v říjnu 1945 posuzoval jejich pravost a stal se držitelem jednoho ze sedmi klíčů. Žádný z rozsáhlých výzkumů a ani stavební úpravy na Pražském hradě se neobešly bez jeho účasti.
V r. 1946 předsedal ustavujícímu zasedání UNESCO v Paříži – světové sekci pro archivy, knihovny a muzea. Byl dlouholetým sekretářem a od r. 1946 členem výboru Mezinárodní rady muzeí ICOM. Po r. 1948 byly jeho přenášky na KTF UK zrušeny. 
Od r. 1952 mohl znovu začít přednášet na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě. 
Česká historiografie umění ve dvacátém století vytvořila konzistentní školu. To je neodlučitelně spjato se jménem prof. Josefa Cibulky - vědce evropského formátu, jehož životní příběh v sobě nese mnohé ze všeobecného českého osudu ve 20. století.
Zemřel v Praze 2. dubna 1968.

Zdroj:

http://www.ustrcr.cz/data/pdf/pamet-dejiny/pad1102/88-100.pdf
http://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Cibulka
http://www.kraj.iipardubice.cz/stranky/cti-prispevky.php?id=Josef_Cibulka_-_historik_umeni
http://forum.cuni.cz/fukVI05/historia.html

 

 

 

Zobrazeno 1831×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka