Dokonalost formy i krásy je vlastní veškerému lidstvu

6. 4. 2013 10:17
Rubrika: osobnosti

napsal Albrecht Dürer, který zemřel 6. dubna 1528 v Norimberku.


Narodil se 21. května 1471 v Norimberku jako třetí z osmnácti dětí zlatníka Albrechta Dürera a jeho ženy Barbory. Nejprve se vyučil v otcově zlatnické dílně. Brzy se ukázalo jeho malířské nadání (již v roce 1484 nakreslil podle zrcadla autoportrét, v roce 1485 pak "Madonu s děťátkem a anděly"). V roce 1486 pak Dürer vstoupil do dílny M. Wolgemuta, předního malíře Norimberku té doby. V letech 1490-1494 podnikl Dürer cestu do Kolmaru, kde se chtěl setkat s Martinem Schongauerem - k setkání však nedošlo, Schongauer zemřel předtím, než Dürer do Kolmaru dorazil. Při svém putování Dürer pravděpodobně navštívil i Strasbourg, Augsburg a Basilej. Po návratu do Norimberku se Albrecht v roce 1494 oženil s Anežkou Freyovou. Hned následující rok podnikl svou první cestu do Itálie. V roce 1497 Dürer založil v Norimberku svoji vlastní dílnu. V letech 1505-1507 odcestoval Dürer podruhé do Itálie, do Benátek, v roce 1518 pak pobýval s Augsburgu. V letech 1520-1522 podnikl, cestu do Holandska, kde byl přijat s velkými poctami jako slavný malíř. Setkal se s řadou holandských umělců, např. také s Erasmem Rotterdamským. Městská rada v Antverpách mu nabídla dům v Antverpách a roční důchod 300 zlatých, Dürer se všaka vrátil domů do Norimberka.

Dürer byl prvním německým univerzálním umělcem, jenž usiluje o svobodu uměleckého tvoření: Dürer hodně cestoval, poznával kulturní střediska své doby a stal se umělcem světovým. 
Byl zároveň malířem, dřevorytcem, mědirytcem a autorem teoretických knih o perspektivě a o proporcích v malířství - roku 1525 vyšly jeho teoretické studie o perspektivě, stínování těles apod. Po jeho smrti vyšla v roce 1528 jeho čtyřdílná práce o proporcích lidského těla.

Dürerovým velkým malířským vzorem byl Martin Schongauer, zejména pak jeho grafická tvorba, při první cestě do Itálie na něj pak hluboce zapůsobil Andrea Mantegna, jehož prostřednictvím poznával antické umění - původní antiku Dürer nikdy nestudoval.
Dürer malíř tvořil obrazy (méně než 100), které udivují svojí pečlivostí a čistotou svého řemeslného provedení, přesností kresby a jasnou barevností, podle vlastních svědectví podmalovával své deskové obrazy pětkrát i šestkrát. Z těch nejznámějších lze jmenovat např. "Růžencová slavnost" (1506), "Adam" (1507), "Eva" (1507), "Všichni svatí" (1511) nebo obraz "Čtyři apoštolové" (1526).
Dürer byl i vynikajícím portrétistou. Podrobně studoval každý i nejdrobnější detail. Vkládal do tvorby také psychologickou charakteristiku portrétovaného. Mezi velmi významné patří jeho autoportréty.
Základem Dürerovy tvorby však byla kresba. Dürer kreslil vším - štětcem, křídou, uhlem, kovovou tužkou i perem. Dürerovy kresby tvořily dvě skupiny - jednak náčrty obrazových kompozicí nebo studie detailů (hlav, rukou atd.), jednak volné kresby krajin, zvířat, květin a mnohé portréty, které nebyly jen přípravou na obrazy, nýbrž se staly dílem samy o sobě
V kresbách krajin pak stojí Dürer na počátku novověké krajinomalby.
V Dürerově tvorbě je významná grafika, dřevořez a mědiryt. Jeho cyklus "Apokalypsa" z roku 1498 je prvním velkým dílem, kterým Dürer překonal tehdejší německý dřevořez. Své nejhlubší myšlenky svěřil mědirytu - vedle běžných biblických námětů si vybíralá náměty mytologické, alegorie a náměty žánrové. Jeho nejslavnější mědiryty jsou "Rytíř, Smrt a Ďábel" (1513), "Melancholie" (1514) a "Nemesis" (1500-1503).
Dürer také pracoval technikou suché jehly, čímž dosahoval zdání malby (např. "Svatý Jeroným v krajině" /1512/).
Albrecht Dürer se osobitým způsobem vyrovnal velkým osobnostem italského renesančního malířství. S Raffaelem si dopisoval a vyměnil si s ním svou podobiznu za několik jeho kreseb.
Dürer byl také společensky činný - se zájmem sledoval všechny duchovní tendence své doby, podílel se na humanistických studiích, sledoval reformační hnutí M. Luthera.
Dílo Albrechta Dürera můžete obdivovat napřílad zde

Zdroj:
http://www.odmaturuj.cz/zivotopisy/albrecht-durer-2/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Albrecht_D%C3%BCrer
http://zivotopis.osobnosti.cz/albrecht-durer.php

 

Zobrazeno 1218×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka