Hihlík

3. 4. 2013 0:00
Rubrika: osobnosti

JE LICHOŽROUT.


Pavel Šrut se narodil 3. dubna 1940 v Praze.
Je český básník, překladatel, fejetonista, autor knih pro děti a písňových textů.
V letech 1962–1967 studoval anglistiku a hispanistiku na Filosofické fakultě UK. Byl redaktorem nakladatelství Naše vojsko (1968–1971); v letech 1971–1997 pracoval ve svobodném povolání literáta a překladatele. Potom působil v rozhlasové stanici Vltava.

Jako básník je Šrut vzácně dvojdomý: píše stejně suverénně pro dospělé i pro děti. 
Tvorba určená dětem zaujme rozmarnou a jazykově vynalézavou, často nonsensovou obrazností, inspiruje se poetikou tzv. nursery rhymes. 
Jeho první báseň vyšla roku 1960 v časopise Kulturní tvorba. Dále publikoval například v Hostu do domu, Literárních novinách, Plameni, Sešitech pro mladou literaturu a Tváři. Jeho tvorba pak vycházela během normalizace pouze v samizdatu. Zveřejňoval převážně tvorbu pro děti a písňové texty. K širšímu okruhu čtenářů se mohl vrátit až dvěma reprezentativními výbory koncem 80. let (Malá domů, 1989; Přestupný duben, 1989). Koncem 90. let vydal autor další výrazné sbírky, pro něž jsou příznačné kultivovanost a lapidárnost výrazu, předmětné vidění a ironický až sebeironický pohled. Některé texty pro děti publikoval pod pseudonymem Petr Karmín. 

Šrutovy texty zhudebnili Petr Skoumal (např. Zloději času), 5P (nahrávky: …a nestřílejte na milence, Jsem v tom), Framus 5 (Snad nám naše děti, Nic ve zlým, nic v dobrým, Kolej Yesterday), C&K Vocal, a Etc….
Psal verše do časopisů Čtyřlístek, Sluníčko a Mateřídouška a do leporel. Dvakrát byl zapsán na Čestnou listinu IBBY (International Board on Books for Young People): roku 1992 za knihu Kočičí král a znovu roku 2006 za knihu Verunka a kokosový dědek.
Obdržel ocenění v soutěži dětských knih Zlatá stuha v letech 2004 a 2005 a tři nominace na Magnesii Literu (2004, 2005, 2007).


Zdroj:
http://www.databazeknih.cz/zivotopis/pavel-srut-3175
http://www.czechlit.cz/res/data/068/009574.pdf
http://cs.wikipedia.org/wiki/Pavel_%C5%A0rut

 

Lichožrouti 

Jen bloud by si mohl myslet, že ponožky se ztrácejí samy od sebe. Omyl. V každé domácnosti se najde lichožrout, – ne člověk a ne zvíře – který po staletí lidstvo provází a sužuje. Ponožky totiž žere a dělá tak z párů „licháče“. 
Lichožrout sužuje člověka už po staletí. Ani on to ovšem nemá lehké. Může jíst pouze bavlněnou potravu (a té není nikdy dost). Ze silonu, dederonu a dalších „umělin“ má nezřídka břichabol. Každý lichožrout si proto dělá bavlněné zásoby, protože „na lidi není žádný spolehnutí. Pořád jsou samá válka, revoluce nebo móda. A když už mu nehrozí nebezpečí z „nazlobeného lidského světa“, zase mu šlapou na paty různé „lichožroutí bandy“, takže často jde o holý život.

Díky Pavlu Šrutovi můžeme sledovat dobrodružné, spletité životní cesty Hihlíka, Tulamora seniora neboli Padreho alias Velkého šéfa, Ramsese, Pepy Padráta, škrtiče Čanga, Kudly Dederona, Vasila a dalších.

V příběhu „dobra a zla“, který hltají zejména děti, jde o krky a holou existenci, ocitáme se i pod mostem, lichožrouti se škorpí, ba ostře se střetávají v mafiánském podsvětí. Navíc je text (k potěše zejména dospělých) protkán různými slovními obraty a jazykovými hříčkami.

Pavel Šrut čerpá z reality kolem nás, rozkošně si bere na mušku třeba jepičí mediální slávu nebo státní pohřeb, naprosto přesně tu vidíme přehlídku různých lidských charakterů.




Zobrazeno 3189×

Komentáře

VirgineAgnes

Pavel Šrut je velice dobrý autor, až se divím jak málo známý...

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka