O svatém Jiří vylézají hadi a štíři.

24. 4. 2013 0:00
Rubrika: svatí

Na dnešní den připadá svátek svatého Jiří, který je patronem skautů a skautek. Byl popraven před 1710 lety.


Svatý Jiří byl synem křesťanských rodičů žijících v Kappadocii (dnešní Turecko). Narodil se kolem roku 270 n. l. Jeho otec zemřel mučednickou smrtí, matka se po smrti manžela odstěhovala do svého rodiště (Lydda – dnešní Izrael).

Sv. Jiří jako patron Gruzie (16. st.)

Jiří se stal vojákem a i přesto zůstal velice zbožným. Dokázal být dobrým vojákem, a proto byl stále povyšován. Stal se rytířem a byl umístěn v Nikomédii jako člen osobní stráže římského císaře Diokleciána. Když v roce 303 vydal Dioklecián edikty umožňující pronásledování křesťanů v celé římské říši, Jiří odmítl účast na perzekucích křesťanů. Navíc se přiznal, že je křesťan a veřejně odsoudil císařovo rozhodnutí.

To Diokleciána rozzuřilo, nechal jej mučit za zradu a následně nařídil Jiřímu popravu. Po různých mučeních byl Jiří 23. 4. 303 popraven stětím. Tento skutek přiměl císařovnu Alexandru a pohanského kněze Athanasia k přestoupení na křesťanství.

Podle legendy Jiří přijel do města Silene, kde žil drak. Los padl na královskou dceru, aby byla předhozena drakovi. Král byl velice smutný. Když princezna čekala na draka, jel kolem sv. Jiří na koni a draka zahubil. Vděční obyvatelé se obrátili na křesťanství. Drak je symbolem pohanství nebo zla, nad kterým sv. Jiří zvítězil.  Právě proto bývá sv. Jiří zobrazován na koni a bojující s drakem.

Svatý Jiří je mj. patronem vojáků, lukostřelců, hospodářů, rolníků, sedláků, ale také Anglie, Libanonu, Německa, Kanady a Palestiny.

Jméno Jiří pochází z řeckého Georgios, což znamená zemědělec, rolník.  (Ge – země, ergon práce).

 

Zdroje:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Svat%C3%BD_Ji%C5%99%C3%AD

http://www.abcsvatych.com/mesice/4/duben24.htm

Obrázek:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:St_George,_Georgia_(15th_c).jpg

Píseň  Pomáhej nám svatý Jiří (Asonance)

//www.youtube.com/watch?v=yxI3-jihEFA&list=PL6192C4B8EF0E1B39

 

 

 

Zobrazeno 3302×

Komentáře

mistr

Doufám že někde nepotkám hada.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka