Opat chuligán

20. 4. 2013 8:09
Rubrika: osobnosti

100. narozeniny by dnes oslavil první arciopat břevnovského kláštera Anastáz Jan Opasek.

Narodil se roku 1913 ve Vídni, v šesti letech se s rodiči přestěhoval do Kolína, kde vystudoval reálné gymnázium. Poté byl přijat k benediktinům do břevnovského kláštera jako novic a přijímá jméno Anastáz. Teologii studoval nejprve v Praze, poté také v Římě. Na kněze byl vysvěcen v roce 1938, kdy se také stal břevnovským převorem.

12. března 1947 je kapitulou zvolen za šedesátého břevnovského opata. O dva roky později končí jeho první etapa života na Břevnově – je zatčen za velezradu a špionáž a o rok později odsouzen k doživotnímu vězení.

Z doby ve vězení pochází také jeho přezdívka – opat chuligán:

Ke své přezdívce přišel Opasek ve věznici v Leopoldově. Když se zde jednou skupina kněží vrátila z práce, našla na cele veselou karikaturu vězně, ke které bylo připsáno „Opat chuligán". Jejím autorem byl kněz Petr Ondok. Vzhledem k tomu, že ve skupince byli tři opati, chvíli přemýšleli, koho Ondok nakreslil. „Shodli jsme se, že to může být jedině Anastáz,“ komentoval kresbu Bohumil Vít Tajovský.

Anastáz byl vždycky vtipný člověk s řadou velmi osobitých a svérázných názorů... Někdy řekl i košilatý vtip nebo použil silnější výraz. Proto také dostal přezdívku Opat chuligán... Spoluvězni ho měli rádi, i když někteří staromódní kněží, kterým jsme říkali „kožení patroni", ho nebrali. Obviňovali ho, že je modernista. Jsou lidé, které budou podobné veselé povahy vždycky dráždit. Samozřejmě mu křivdili, protože Opasek byl teologicky velmi pravověrný.  (Bohumil Vít Tajovský)

 

Po 11ti letech ve vězení byl podmínečně propuštěn – žil v Praze a pracoval na různých stavbách a později v Národní galerii. Roku 1968 opouští Českou republiku a emigruje do Německa, kde působí v klášteře v bavorském Rohru. Do Čech se vrací v roce 1990, aby převzal a obnovil břevnovské opatství, které je roku 1993 povýšeno Janem Pavlem II. na arciopatství.

 

Opat Opasek umírá náhle při své návštěvě kláštěra v Rohru 24. srpna 1999. Pochován je na břevnovském hřbitově.

 

Jeho život přibližují knížky Dvanáct zastavení a Opat chilgán – Dobré dílo Anastáze Opaska.

 

Zdroje:

http://brevnov.cz/CS/100-vyroci

http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Anastáz_Opasek

http://www.opus-bonum.cz/category/opasek/

 

Více na:

http://www.ikarmel.cz/kniha/Opat-chuligan_10844.html

http://zpravy.idnes.cz/cesi-si-pripominaji-ste-vyroci-narozeni-anastaze-opaska-pkg-/domaci.aspx?c=A130415_103625_domaci_maq

Zobrazeno 1319×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka