Posvátné a profánní

22. 4. 2013 12:02
Rubrika: osobnosti

Zkušenost posvátného prostoru umožňuje „založit Svět“:


tam, kde se v prostoru projevuje posvátné, tam se odhaluje skutečnost, tam Svět začíná být.

Profesor Mircea Eliade, rumunský religionista a filosof náboženství, je známý také jako historik, esejista a kritik.
Narodil se
9. března1907 v Bukurešti. Studoval na Bukurešťské univerzitě. Během studií byl v kontaktu s krajně pravicovou politickou organizací Železná garda.
V roce 1928 získal soukromé stipendium k pobytu a studiu v Indii. Během tří let (do r. 1931) prožil velmi důležité zkušenosti svého života. Studoval sanskrt a jógu, zamiloval se do Maitreyi, dcery svého učitele, a proto musel odejít z Kalkaty. Uchýlil se k meditaci do himalájského kláštera.
Po návratu do Rumunska napsal román Maitreyi (1933), který ho okamžitě proslavil. V roce 1933 se oženil s Ninou Mare
ş (zemřela v roce 1944 na rakovinu dělohy iniciovanou potraty, které podstoupila v začátcích vztahu s M. Eliade).
V roce 1940 byl poslán jako diplomat (kulturní atašé) do Londýna. Když v roce 1941 Velká Británie přerušila s fašistickým Rumunskem diplomatické styky, přesídlili Eliade do Portugalska na velvyslanectví do Lisabonu. Naposledy se podíval do rodné země v roce 1942, když vezl diplomatickou depeši od portugalského ministerského předsedy Antonia Salazara.

„Boj s životem“, „zkoušky“ a „potíže“, jež se kladou do cesty určitému povolání nebo profesionální dráze mají začasté iniciační ráz: právě pod vlivem utržených „ran“, morálního či dokonce fyzického „utrpení“ a „mučení“ „zakouší“ mladý člověk sám sebe, poznává své možnosti, uvědomuje si své síly a stává se nakonec sám sebou, duchovně dospělý a tvůrčí. Neboť každé lidské vědomí se konstituuje prostřednictvím řady zkoušek, prostřednictvím opakované zkušenosti „smrti“ a „zmrtvýchvstání“.

V roce 1945 skončil fašistický režim, ale pro Mircea Eliade to znamenalo definitvní exil. 16. září 1945 se odstěhoval do Francie se svou adoptivní dcerou Gízou. Na doporučení francouzského filologa George Dumézila začal učit na
École Pratique des Hautes Études (Vysoká škola praktických studií) v Paříži.
Podruhé se oženil, a to s rumunskou exulantkou Christinel Cotescu.
Angažoval se v propagaci protikomunistických postojů. Rumunská tajná policie Securitate proti němu vedla účinnou propagandu.
Od roku 1956 žil v USA v Chicagu, přednášel na univerzotě. Spolu s Joachimem Wachem je pokládán za spoluzakladatele tzv. „chicagské školy“, která měla velký vliv na religionistiku druhé poloviny 20. století. |
Stal se členem Americké akademie umění a věd.
Securitate z něj chtěla učinit tajného agenta působícího v Chicagu mezi rumunským exilem. Mj. jej obvinili, že byl britským agentem tajné služby a za války byl spolupracovníkem gestapa. Později byl rehabilitován a rumunský režim usiloval o jeho návrat do vlasti. Eliade však na naléhání rumunských exilových intelektuálů odmítl. V roce 1977 se připojil k protestnímu prohlášení proti represím, které zavedl rumunský diktátor Ceau
şescu.
Mircea Eliade zemřel 22. dubna 1986 v nemocnici Mitchell Bernard v Chicagu. Několik dní před tím jej ranila mozková mrtvice, následkem čehož ztratil řeč. To vše bylo pravděpodobně vyvoláno díky stresu, který byl způsoben nejen bojem o interpretaci své osobní minulosti, ale také  ztrátou knihovny, kterou budoval celý svůj život a která shořela při požáru.

Každé obydlí se nachází u 
Axis mundi, neboť náboženský člověk touží po životě ve "Středu Světa", jinými slovy: ve skutečnosti.


Zdroj:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Mircea_Eliade
http://en.wikipedia.org/wiki/Mircea_Eliade
http://www.spisovatele.cz/mircea-eliade
http://www.databazeknih.cz/autori/mircea-eliade-1502


Zobrazeno 1367×

Komentáře

Podiven

Vida, na co tu člověk nenarazí! Možná by bylo dobré dodat, že Eliade byl kritikem křesťanství a vůbec monoteistických náboženství - vytýká jim, že odposvátněním přírody uvrhla člověka do nepřátelství vůči ní, umožnila tak její drancování.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka