Rodák z Uppsaly

25. 4. 2013 0:00
Rubrika: osobnosti

Je to už nějaký pátek, co jsem přemýšlela Kde leží Uppsala (evropská verze deskové hry Kde leží Kotěhůlky). Spokojila jsem se se zjištěním, že ve Švédsku a že tam kolega nějaký čas studoval. Při výběru události na dnešní den mě zaujalo, že Anders Celsius, jehož úmrtí před 269 lety si dnes připomínáme, se narodil, působil, zemřel a je pochován právě ve švédské Uppsale.

 

Anders Celsius se narodil 27. 11. 1701. Jeho matematické nadání se projevilo už v ranném věku – měl ho po kom zdědit – oba dědečkové byli profesory na univerzitě v Uppsale – Magnus Celsius byl matematik, Anders Spole astronom. Také tatínek Niel Celsius byl profesorem astronomie. Anders se stal profesorem astronomie v roce 1730. V následujících letech podnikl velkou „tour“, při které navštívil téměř všechny významné evropské observatoře té doby, kde spolupracoval s mnoha vůdčími osobnostmi v oblasti astronomie (tehdejší astronomie byla chápána šířeji než dnes – přesahovala např. do geografie).

 

V letech 1736 až 1737 se zúčastnil Laponské expedice, která – spolu s podobnou expedicí do Peru – postupnými měřeními délky jednoho stupně zeměpisné šířky dokázala Newtonovu hypotézu o zploštění Země na pólech.

 

Účast na této expedici mu přinesla věhlas, takže mu švédské úřady poskytly finance k založení Celsiovy observatoře v Uppsale. Celsius tuto observatoř díky svým známostem z cest po Evropě vybavil nejmodernějšími přístroji.

 

Anders Celsius zemřel v Uppsale 25. 4. 1744 ve věku 42 let na tuberkulózu. Je pohřben vedle svého dědečka Magnuse v kostele v Gamla Uppsala.

 

Z výzkumu tohoto astronoma a fyzika nelze nevzpomenout Celsiovu teplotní stupnici – zajímavostí je, že původně patřila hodnota 0°C bodu varu vody a + 100°C bodu tuhnutí. Do současné podoby stupnici obrátil botanik Carl von Linné rok po Celsiově smrti. Dále se Celsius zabýval studiem polární záře v souvislosti s magnetickým polem Země. Nedílnou součástí jeho činnosti bylo studium hvězd – publikoval katalog jasnosti více než 300 hvězd, kterou měřil vlastním fotometrickým systémem (s průměrnou chybou 0,4 mag).

 

Zdroje:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Anders_Celsius

http://www.astro.uu.se/history/Celsius_eng.html

Zobrazeno 1257×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka