Víte, kde se nachází Dóm Gigantů?

14. 4. 2013 0:00
Rubrika: události

Objevil ho 14. dubna 1938 revírník Vilém Švec se svou skupinou.


Složitý komplex mohutných dómů, chodeb, propastí a puklin, vytvořených v několika výškových úrovních tvoří Javoříčské jeskyně. Část nazývaná Svěcená díra a propast Zátvořice byly známy odnepaměti, první písemná zmínka o přilehlých podzemních prostorách je od anonymního autora a pochází z roku 1873. Javoříčské jeskyně byly vytvořeny v ostrůvku devonských vápenců a na jejich vývoji se podílel potok Špraněk. Podstatná část jeskyní byla objevena při několikahodinovém namáhavém průstupu tzv. Objevnou cestou nižším patrem již v roce 1938, další partie pak byly postupně objevovány především v padesátých letech. V současné době je známo přes 3,5 km chodeb, z nichž 788 metrů je zpřístupněno pro veřejnost.
Jeskyně mají překrásnou krápníkovou výzdobu, jejíž bohatost vyniká ve dvou mohutných prostorách -
Suťovém dómu a Dómu Gigantů. Nachází se zde také tzv. Panošův dóm a největší prostory tzv. Olomouckého dómu. Ten má rozměry 10 metrů výšky, 15 metrů šířky a přes 130 metrů délky.
Kromě nejběžnějších typů krápníkové výzdoby úctyhodných rozměrů, je zde bohatý výskyt i tzv. heliktitů, což jsou krápníky, které rostou proti zákonům gravitace. Dominantou je také přes 2 metry vysoký bělostný sintrový vodopád. Veřejnosti nepřístupné nižší patro tvoří složitý labyrint chodeb propojených propastmi, padající do hloubky až 60 metrů a dodnes není zcela prozkoumáno.

Prohlídka Javoříčských jeskyní je možná v délkách tras – 460 metrů (trvá 40 minut) a 788 metrů (trvá 60 minut).

Teplota vzduchu je celoročně 8°C a relativní vlhkost 99%.
Jeskyně bohužel nemají bezbariérový přístup.

27. dubna se bude konat pietní akt u příležitosti 68.výročí tragických událostí v Javoříčku.
Na konci 2. světové války došlo v obci k tragickým událostem, které poznamenaly její další osud. Od roku 1944 působila v oblasti partyzánská skupina Jermak-Fursenko. Mimo akcí zaměřených proti okupantům, prováděla tato skupina také "zastrašovací akce" na místním obyvatelstu. Dne 9. dubna 1945 zastřelili partyzáni v místní hájovně Hildu Viktorinovou i s malými dětmi Hennelore a Manfredem, dva zajaté Arménce a Václava Dostála. Po zapálení hájovny zastřelili také Františka Malínka, starostu Veselíčka, který jel k požáru. Následně 5. května 1945 obsadil Javoříčko oddíl SS z Bouzova. Zastřelili 38 mužů starších 15-ti let a došlo k vypálení obce. 


Zdroj:
http://www.caves.cz/cz/jeskyne/javoricske-jeskyne/o-jeskynich/charakteristika/
http://permon.wz.cz/podzemi/javoricko.html
http://javoricko.cz/javoricske-jeskyne-zakladni-udaje.php
http://cs.wikipedia.org/wiki/Javo%C5%99%C3%AD%C4%8Dsk%C3%A9_jeskyn%C4%9B
http://javoricko.cz/index.php

 

Zobrazeno 1383×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka