Vynálezce morseovky

27. 4. 2013 0:00
Rubrika: osobnosti

Na dnešní den připadá 222. výročí narození amerického vynálezce Samuela Morse.


Samuel Morse se narodil nedaleko Bostonu. Odmalička se věnoval malování. K nelibosti svých rodičů odešel do Anglie, aby se mohl vzdělávat v oblasti umění. Po návratu do USA působil v New Yorku jako profesor malířství na univerzitě.


Svůj zájem ale soustředil i na vědu, především na nově vznikající obor – elektroniku. Zkoumal možnosti využití elektřiny pro konstrukci telegrafu. Svůj první model telegrafu údajně vyrobil již v roce 1835. Protože v té době nebyl v příznivé finanční situaci, použil pro stavbu prototypu věci, které měl zrovna po ruce: malířský stativ, po domácku zhotovenou baterii a starý hodinový strojek.

Po několika letech zdokonalování se podařilo vynález dovést do použitelné podoby. Vyvinul i speciální kód pro přenos textu pomocí telegrafu – Morseovu abecedu.

24. května 1844 poslal Morse první telegrafní zprávu z Washingtonu D. C.  vému asistentovi, Alfrédu Vailovi, který se nacházel v Baltimore Marylandu. Zpráva zněla: „What hath God wrought“ (Co to Bůh stvořil) a byl to úryvek z Bible.

Vynález slavil obrovský úspěch. Později se ujal i v Evropě. Samuel Morse zemřel v osmdesáti letech v New Yorku. Je pohřben v Brooklynu (část New Yorku).

Zdroje:

http://morseovka.pitevna.cz/samuel-morse/

http://cs.wikipedia.org/wiki/Samuel_F._B._Morse

Fotky:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Morse_telegraph.jpg

http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:SamuelMorse.jpg

Pro nadšence:

http://morseovka.pitevna.cz/prevodni-tabulka/

http://www.adamek.cz/clanky/popularne-odborne/morseovka/

 

Zobrazeno 1750×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka