ZX Spectrum

23. 4. 2013 10:32
Rubrika: události

Dne 23. dubna 1982 se začal ve Velké Británii prodávat tento legendární domácí mikropočítač.


Jednalo se o osmibitový mikropočítač postavený na mikroprocesoru Z80 firmy Zilog, velice úspěšném klonu mikroprocesoru Intel 8080. Jako zobrazovací zařízení sloužil běžný televizor v normě PAL, jako trvalé uložiště sloužil kromě 16 kB ROM paměti s interpreterem BASICu také obyčejný kazetový magnetofon (s kódováním 2FSK a bitovou ryclostí 1200 bitů za sekundu).
Původně byl pojmenovaný ZX81 Colour a ZX82 a později přejmenovaný zakladateleme firmy Clivem Sinclairem na ZX Spectrum. Bylo to z důvodu jeho barevného zobrazování, na rozdíl od jeho černobílého předchůdce. 
Pro zobrazení textu či grafiky bylo možné vybrat 8 barev, každou ve dvou úrovních jasu, což dohromady dávalo 15 odstínů (černá je stejná v obou úrovních jasu). Rozlišení obrazu je 256×192 bodů se stejným barevným omezením.
Počítač měl klávesnici se čtyřiceti tlačítky z gumy a v Československu se pro něj vžilo označení „gumák“. Klávesnice ZX Spectra byla popsána klíčovými slovy BASICu pro snazší psaní příkazů; tedy např. stisk klávesy „G“ napsalo BASICový příkaz GOTO. Práce s klávesnicí byla poměrně nezvyklá, každá klávesa měla – dle aktuálního umístění kurzoru – více významů, např. jedno nebo dvě klíčová slova, malé i velké písmeno, speciální znak apod., přepínatelné pomocí shiftů.

V prodeji byly dvě verze, levnější s 16 kB RAM (kde přibližně 8 kB zabrala videopaměť a systémové proměnné) za 125 liber a dražší verze s plnými 48 kB RAM za 175 liber. Přesto se dražších prodalo podstatně více. Počítače se také staly předlohou pro mnoho klonů, zvláště za železnou oponou. V Československu byly například rozšířené počítače firmy Didaktik Skalica.

Pro ZX Spectrum vznikly  her, které najdete zde. Plnohodnotné ZX Spectrum běží i v prohlížeči.

Zdroj:
http://www.root.cz/zpravicky/zx-spectrum-slavi-tricate-narozeniny/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sinclair_ZX_Spectrum

Zobrazeno 1515×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka