20 let západní diecéze

31. 5. 2013 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes je tomu 20 let, co byla bulou papeže Jana Pavla II. zřízena Diecéze plzeňská, druhá nejmladší diecéze římskokatolické církve na území České republiky.


 

Většina území plzeňské diecéze dříve spadala pod arcidiecézi pražskou, zbytek pod diecézi českobudějovickou a litoměřickou. Diecéze leží na území kraje karlovarského a plzeňského, zasahuje okrajově také do kraje středočeského a kraje ústeckého.

Diecéze se skládá z celkem 10ti vikariátů, ve kterých najdeme 71 farností. Patronem diecéze je blahoslavený Hroznata, šlechtic žijící na přelomu 12. a 13. století v západních Čechách. Jeho hrob najdeme v kostele jedinečného kláštera v Teplé. Katedrála v Plzni je pak zasvěcena sv. Bartoloměji a představuje jednu z hlavních dominant města Plzně.

Prvním (a dosavadním jediným) biskupem byl jmenován Mons. František Radkovský, který je původem z Třeště a který si za své biskupské heslo zvolil Credidimus Caritati – Uvěřili jsme lásce. Otec biskup František Radkovský je při české biskupské konferenci odpovědný za laiky, nová církevní hnutí a komunity, ekumenismus. A mimo jiné je známý i svou zálibou v moderních technologiích. :-)


 

Zobrazeno 1598×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka