9. květen

9. 5. 2013 0:00
Rubrika: události

 

9. květen je státní svátkem v několika zemích na památku ukončení II. světové války v Evropě.

Ve stejný den, jen o několik let pozděj,i byl vyhlášen tzv. Schumanův plán, který znamenal začátek procesu evropské integrace. Tvůrcem plánu však byl Jean Monnet, vysoký úředník francouzského komisariátu pro plánování.

Robert Schuman byl francouzský ministr zahraničí, který na sebe vzal zodpovědnost a tuto deklaraci předložil 9.5.1950 francouzské vládě, jež její znění bez větších námitek schválila. Stručně řečeno se jednalo o nabídku spolupráce v oblasti těžby uhlí a výroby oceli určenou zejména Západnímu Německu ale také dalším evropským zemím. Tato spolupráce zpočátku omezená na několik odvětví průmyslu měla být základem pro těsnější vztahy bývalých nepřátel.

Spolkový kancléř Adenauer, který byl o tomto prohlášení informován několik hodin předem, tuto nabídku přijal. Zájem o členství dále projevili jen Belgie, Nizozemí, Lucembursko a Itálie. Jednání probíhala do března následujícího roku a přes rozdílné představy o uspořádání budoucí spolupráce byla 18.3.1951 v Paříži podepsána smlouva o Evropském společenství uhlí a oceli.

V dalších letech následovaly projekty - Evropské obranné společenství, Euratom a Evropské hospodářské společenství v r. 1957.

Zdroje:

Plechanovová B., Fidler J.: Kapitoly z dějin mezinárodních vztahů 1941-1995

Zobrazeno 1319×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka